hét végén ~ hétvégén; civil szervezet

2010. 04. 25.

„A hét végén tartott találkozó”, „a hét végén befejezik a munkát” és más, hasonló esetekben ingadozik „a hét végén” írásmódja, terjed az egybeírás. Helyes-e az egybeírás a sajtóban akkor is, ha nem a névelőtlen „hétvégén” alakról van szó? Még egy apró kérdés: a „civilszervezet” az Osiris-szótár szerint egybeírva helyes, az akadémiai szerint viszont különírandó – melyik forma kötelező?

A hét vége különírva a ’hét utolsó szakasza’, mely esetleg a pénteket is magában foglalja. A hétvége ’a heti munkanapok után a pihenéssel eltölthető szombat és vasárnap együtt’, ’víkend’. Időhatározóként is megtartjuk az eredeti írásformát.
A hét végén tartott találkozó esetében a különírás a helyes, ha nem a víkendezés közben tartották meg. A hétvégén tartott találkozó viszont szombat-vasárnapra esik, ekkor egybeírjuk. (A névelő a találkozó szó miatt van a hétvégén szó előtt.)
A civil szervezetről:
Korábbi válaszainkban megindokoltuk, hogy a két kiadvány közötti különbség miből adódik, pl. http://www.e-nyelv.hu/2009-02-02/civil-szervezet-civilszervezet/.
Azóta megjelent az OH. újabb, némileg javított diákszótára, melyben a civil szervezet már különírva szerepel, mint az akadémiai helyesírási szótárban.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra