TÉBA

2010. 04. 25.

A „TÉBA” elnevezés a „Támogatási Életút Bázis Adatok”-ból képzett mozaikszó. A TÉBA egy informatikai rendszer neve, melynek legfontosabb része az életút követésén alapuló adatbázis.
– Igaz-e, hogy ez nem tulajdonnév? Ha tulajdonnév, akkor melyik helyesírási alapelv szerint írjuk?
– Hogyan kell írni a TÉBA-t és miért?
– Hogyan kell írni a „Támogatási Életút Bázis Adatok”-at, és miért?

A helyesírási szabályzat még nem foglalkozik a számítógépes programok, projektek nevének írásával. Az események nevét mint altípust az intézményneveken belül tárgyalja a helyesírási szabályzat. A kis kezdőbetűs elnevezések a köznévi, nem a tulajdonnévi jelleget hangsúlyozzák. Legközelebb e témához a helyesírási szabályzat 146. pontja van: „A rendezvények, rendezvénysorozatok, társadalmi és politikai mozgalmak, programok stb. nevét általában kisbetűvel írjuk: jövőkutatási konferencia, országos középiskolai tanulmányi verseny, a magyar nyelv hete stb.” Ez azt jelenti, hogy alapvetően a kisbetűs írásmód az elfogadott. (A program szó ebben a szabálypontban a rendezvénnyel egyenértékű szó, nem a számítógépes programot jelenti, de a hasonlóság miatt alkalmazható ez a szabálypont). Az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében a nemzetközi szerződések és a törvények elnevezésének írásáról szóló részek is idekapcsolhatók: „A hivatalos közlönyökben a nemzetközi szerződések csupa nagy kezdőbetűvel jelennek meg, ezt ebben a nyelvi regiszterben kötelező érvényűnek tekinthetjük.” Ha elfogadjuk a már kialakult formát, a toldalékot a címekhez hasonlóan írhatjuk: vagy közvetlenül kapcsoljuk az utolsó szóhoz (Támogatási Életút Bázis Adatokat), esetleg a kiemelésnek valamilyen formájával, pl. dőlt betűvel szedve; vagy idézőjelek között kötőjelesen: „Támogatási Életút Bázis Adatok”-at.
Annak ellenére lehet nagybetűkből álló mozaikszó a TÉBA, hogy az alapforma nem minden szavában nagybetűs (283. szabálypont: „Nem helytelenek az ilyen köznyelvi, nagybetűkkel írt betűszók sem: OTTKT (= országos távlati tudományos kutatási terv), TDK (= tudományos diákkör) stb.”. A toldalékolt formában megtartjuk a mozaikszó alakját, és kötőjellel kapcsoljuk hozzá a toldalékot: TÉBA-t, a kiejtése a [tébát].
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra