dátumok írása (évszám és hónap)

2010. 05. 10.

Forrásanyagként használok egy életrajzi adatokat összegyűjtő kiadványt, melyben sok helyen szerepel az időpont évszám+római számmal a hónap formátumban, többnyire toldalékkal:
– sikeres vizsgát tett 1935 VI.-ban
– 1941. I–VII-ban Bábolnán…
– 1943. II. és III. között…
– 1940. IX-i erdélyi bevonulás
– 1930. X.-től 1935. IX.-ig
– 1945. V-ban amerikai fogságba esett, ahonnan X-ben tért haza.
Maga a szöveg nem konzekvens, és nem tudom én sem eldönteni, a római számmal írt hónap után kell-e pont, ha utána kötőjellel toldalék van?
Elfogadható az ilyen írásmódja a dátumnak? Érzésem szerint, ha a hónap száma után mindenhol pont lenne, és utána tenném a „hó” szót a toldalékkal, az lenne a megfelelő, de mivel idézett szövegről van szó, nem biztos, hogy lehet változtatni rajta, így legalább egyforma írásmódot kellene követnem.

A szabályzat nem tér ki arra, hogy ha az évszám után csak a római számmal írt hónap szerepel, hogyan járjunk el a toldalékos formákban és a tól–ig kapcsolatokban.
Tekintettel arra, hogy a hónapot jelölő római szám is sorszámnév, mint az év vagy a nap, ezért azok írásához hasonlóan javaslom ezek írását is.
A toldalékos alakban elhagyjuk a pontot: VI.-ban, X-től, IX-ig.
Ha az és kötőszót kiírjuk, akkor megmarad a pont:II. és III.
A tól–ig viszony kötőjeles kifejezésekor szintén elmarad a pont: I–VII-ban.
Ha egy adott forrásmunkát idéz szó szerint, akkor az eredeti írásmódot célszerű alkalmazni – annak sajátosságait megőrizve. Ilyenkor ezt szokás megjegyzésként rögzíteni. Ha nem szó szerint idéz, akkor szabadon élhet azzal, hogy a hó vagy hónap szót beilleszti a szövegbe, vagy feloldja a római számokat. Pl. 1940. szeptemberi erdélyi bevonulás, 1930. októbertől 1935. szeptemberig. Lehetséges változat még a birtokos viszonnyal is kifejezni, ekkor azonban elmarad a pont az évszám mellől: 1945 májusában.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra