szakosztály nevének bitorlása

2010. 05. 13.

Az 50-es években megalakult az Újságíró Szövetség keretein belül az Idegenforgalmi Szakosztály. A kor követelményeinek megfelelően sok éve már a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály névvel működik. Egy most alakult szakosztály Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztály névvel akar működni. Ez szerintem névbitorlás, etikátlanság, ráadásul „korszerűtlen” is. Az első két szakterülettel nincsen semmi bajunk, sőt! De a harmadik szóösszetétel használata (kilóg a lóláb…) több mint problémás – szerintem, szerintünk. Nem csak a nevet bitorolják el, de a „tevékenységi körünkbe” is beavatkozna. Kérem szíves eligazításukat.

Egy-egy szervezeten (egyesületen) belül a szakosztályok nevét nyilvánvalóan az adott szervezet vezető testülete hagyja jóvá. Ha a testület jónak találta az új szakosztály nevét, azt aligha lehet kívülről kifogásolni, ez a civil mozgalom önállóságát veszélyeztetni.
Kérhet jogászi vagy nyelvészi szakvéleményt a feltételezett „névbitorlásról”, és azzal fordulhat a szervezet vezetőségéhez, de ennél célszerűbbnek látszik az álláspontok ismertetése és megbeszélése.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra