Újságíró-ismeretek kezdő és civil újságíróknak

2010. 05. 21. nincs hozzászólás

Mi a hír? Mi a headline? Mik az alapvető médiaműfajok? Mik a nyomtatott, az elektronikus és az online média jellemzői? A válaszokat ebben a könyvben találjuk meg.

Régi az a tapasztalat, hogy aki megtanulja az alapvető médiaműfajok jellemzőit, használatát, sokkal könnyebben tájékozódik a média világában, megismeri a „tudatipar” alapvető technikáit. Kommunikációs ismeretekre mindenkinek szüksége van, s ezen belül is egyre nagyobb szerepe van az online médiumok kezelésének, a különböző multimédiás felületek ismeretének és az irányított beszélgetésekben (pl.: interjúkban, riportokban) való résztvételnek.


Balázs Géza–Szayly József–Szilágyi Árpád: Újságíró-ismeretek kezdő és civil újságíróknak című könyve két szemszögből mutatja be a médiát: az egyik az a szemszög, hogy milyennek kellene lennie, milyennek látszik, hogyan kell benne dolgozni. Ezeket mutatják be a médiaelméleti, újságíró, rádiós, televíziós és online fejezetek. A másik: hogyan lehet mindezt felhasználni egy civil szervezet számára is, s melyek azok az ismeretek, amelyek hasznosak lehetnek a szervezet belső médiatevékenysége szempontjából.


A kötet a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete kiadásában jelent meg, és a médiáról szóló könyvsorozat hatodik köteteként látott napvilágot. A könyv fontos üzenete, hogy a hagyományos újságírás feltehetően megszűnik, de a tartalomszolgáltatóknak szükségük van olyan sokoldalú szakemberekre, akik az újságírás minden fajtáját értik.


(Forrás: Lindenberger Tamás: Friss hír, friss könyv www.zetapress.hu)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra