igeidő

2010. 06. 12.

Nem tudom eldönteni, melyik a helyes.
1. A diákszövetség meccsnézést szervezett a labdarúgó-világbajnokság idejére, azaz június 11-től július 11-éig.
2. A diákszövetség meccsnézést szervez a labdarúgó-világbajnokság idejére, azaz június 11-től július 11-éig.
3. A diákszövetség meccsnézést szervez a labdarúgó-világbajnokság idején, azaz június 11-től július 11-éig.
Szerintem a szervezés a meghirdetéskor kezdődik, azaz egy közleményben már lehet használni a múlt időt (1-es pontbeli példa). Rossz az elképzelésem? Amúgy újságokban olvasni olyat, hogy
4. A diákszövetség június 11-én, pénteken este 8 órakor meccsnézést szervez. Gondolom, ez már végképp helytelen (előttem szervezik?).

A mondatban az igeidő azt jelenti, hogy a kijelentéshez képest a cselekvés (történés, létezés, állapotba kerülés) mikori. A jelen idő egybeesik a mindenkori beszédidővel (Pl. Most olvasom éppen.), illetve tartalmazza a beszédidőt (Zoltán gondját viseli a nagyszüleinek.). Létezik az a megoldás is, amikor a múltbeli események ábrázolására jelen időt használunk (Pl. Tegnap megyek az utcán, és látom, hogy…), mintha a szemünk láttára ment volna végbe az esemény. Jelen idővel fejezzük ki az általánosságokat, ismétlődő jelenségeket is. (Magyar grammatika, Keszler Borbála szerk. 105–106. o. alapján)
A kérdéses mondatban – ha az a lényege a közlésnek, hogy a szervezés már elkezdődött, a múlt idejű forma használatát javaslom, mint ahogy az első mondatban van. Beleérthetjük azt is, hogy pontosan minden meg van szervezve, pl. az összes alkalom időpontja, teljesen lezárult a szervezés.
A második mondat, a jelen idejű utalhat arra, hogy valóban a közléssel egyidejű a szervezés, de azt is, hogy általánosságban beszélünk a szervezésről.
Mivel a kérdéses mondat egy közlemény része, és feltehetően a részletek követik, nem okoz félreértést egyik változat sem, mint ahogy a harmadik mondat sem.
Az utolsó változatban az időhatározó megváltoztatásával egyértelműbbé válik a mondat: 8 órára szervez.
(D. É.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra