hiábás

2010. 06. 20.

Egy csángók életét bemutató filmben, hallottam az egyik hölgytől: „Várakozása hiábás volt”. Nagyjából rá tudtam jönni, mit jelenthet a ritka szó, de szeretném megkérdezni, hogy szótárazva van-e valahol, hogy pontosabbat is megtudhassak jelentéséről.

Korábban már érdeklődtek irodánknál erről a tájszóról. Az akkori válaszunkat idézem:
A hiábás szót nem tartalmazza sem az Erdélyi magyar szótörténeti tár, sem az Erdélyi nyelvföldrajzi szótár, sem a Czuczor–Fogarasi nagyszótár. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének korpuszai sem jeleztek egyetlen találatot sem. Valószínűleg szűkebb használati körű vagy egyedi alakulat. A mondatból a hiábavaló — hiábavalóság jelentése valószínűsíthető a kérdező által beküldött mondatok alapján: Egy régi könyvben (1911), mely székelyek mindennapjairól szól, olvastam a következőket: „Minden erőfeszítésem hiábás, ha a kisujjadat sem mozdítod meg.” Másutt meg: „Életem merő hiábásság.” Az Öntől kapott mondatban is ilyen jelentésűnek gondolom.

Más találatok szerint a szó ’hibás’ jelentésű, pl. „Gondoltam, hogy ha gyári hiábás, akkor szívfájdalom nélkül fordul az ember a volt márkakereskedőjéhez és az importőrhöz.”

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra