olyan művészekkel lépett fel, mint…

2010. 07. 10.

Gyakran hallani az alábbit:
Olyan művészekkel lépett feeeel, mint xy, zd stb.

Ami számomra kérdéses, hogy helyes az olyan mint szerkezetet használni, ha utána egyszerű felsorolás következik. Nem egyszerűbb, s egyben szabatosabb, ha azt mondanák, többek között fellépett ezzel és ezzel. Valószínű, hogy a felsorolással egyben értékítéletet akarnak kifejezni. De nyelvtanilag helyesen teszik?

A kérdezett kifejezés nem egyszerűen arra utal, hogy valaki XY-nal lépett fel, hanem azt is magában foglalja, hogy XY közismerten kiváló, úgyhogy aki vele lép fel, az nem lehet akárki. Ebben különbözik a „többek között” fordulattól: ha kellően nagy nevek állnak mögötte, akkor ebből is kitűnik, hogy itt valami különlegesről van szó, az „olyan”-os szerkezet viszont egyértelművé teszi, hogy az említett személyeket rendkívül nagyra tartjuk.

Ez akkor szerencsés, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a hallgatóság, a közönség tisztában van-e vele, milyen kiválóak az említett személyek, s így az „olyan” hallatán mindenki tudni fogja, hogy ha véletlenül nem is ismernék az említetteket, attól még biztosan nagy emberek lehetnek. A „többek között” nem tudja ellátni ezt a funkciót, hiszen itt a hallgatóságnak csak azokat a tagjait tudjuk elkápráztatni ezzel a bejelentéssel, akik maguk is ismerik és nagyra tartják az említett művészeket.

Nyilván ha valóban olyan művészeket említünk, akiket mindenki ismer és elismer, akkor fölösleges efféle nyomatékosító szerkezeteket használni, mert csak fellengzősségnek hat — a kisebb művészek neve mellett pedig hamisan csenghet a túlzott felértékelés. Emiatt érdemes tehát óvatosan bánni vele.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra