ikes ragozás

2010. 08. 02.


Álláspontom szerint sokan bedőlnek annak a téves irányzatnak (és a fülekben is így rögzül), hogy pusztán az ikes ige mivoltán át kell váltani tárgyas ragozásra. Az ikes igék ragozásáról Grétsy László írja: „Az ikes ragozásról már fél évszázada tudjuk, hogy halálra van ítélve. Lőrincze Lajos, jeles elődöm már 1953-ban megírta Ikes ige – ikes iga című nevezetes cikkét. Az ikes ragozás paradigmarendszere már annyira megromlott, megbomlott, hogy ezt a ragozási formát bűn volna védeni. Pusztul is, elég erőteljesen, de még kell egy nemzedéknyi idő, amíg végleg kiszorul a nyelvből. Nem kár érte, hiszen semmi szerepe sincs.” Osztom ezt a nézetet, szerintem tehát az ikességtől független alanyi-tárgyas ragozás szabályait kell alkalmazni az alábbi példánál:
gondolkodok (valamiről) – gondolkodom (arról);
gondolok (valamit) – gondolom (azt).
Mondatba helyezve:
„Most épp gondolkodok, nem teszek semmit.” (alanyi)
„Most épp gondolkodom azon, hogy mit tegyek.” (tárgyas)

A vitapartnerem szerint azonban a „gondolkodik” igét nem lehet tárgyasan ragozni, mivel nem tárgyas ige. Úgy véli: ikes ragozás szerint a „gondolkodok” forma helytelen. A gondolkodni igének csak alanyi formája van, és az egyes szám első személyben úgy hangzik, hogy „gondolkodom”. Tárgyas formája pedig nincs, mivel ennek az igének nem lehet tárgya.

A vitapartnerével értek egyet, mivel a „gondolkodik” a tiszta, szabályos ragozású ikes igékhez tartozó, -d tövű ige. Ez egyes szám első személyben csakis „gondolkodom” alakban helyes.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra