patriarchalizmus

2010. 08. 08.

Az alábbi szövegrészben a „patriarkalizmus” vagy a „patriarchalizmus”-e a szó helyes alakja.
„Nyugati kultúránk két alapra, a zsidó és a görög kultúrára épül. Ami a zsidó hagyományt illeti, amely az Ószövetségben lefektetett alapokon nyugszik, megállapíthatjuk, hogy a patriarchális kultúra viszonylag tiszta formáját képviseli, amely a családban az apa, a társadalomban a pap és a király, a mennyben pedig az atyaisten hatalmára épül. E szélsőséges formájú patriarkalizmus ellenére azonban továbbra is felismerhetők azok a régi matriarchális elemek, amelyek a földhöz és természethez kötődő (tellurikus) vallásokban léteztek, és amelyeket az i. e. II. évezredben a racionális, patriarchális vallások elűztek.”
A helyesírási szótár szerint a patriarkális = hagyományőrző, ősi, míg a patriarchális = a patriarchátus idejebeli. Itt szerintem egyértelműen az utóbbiról van szó, de nem tudom, létezik-e olyan alakja a szónak, hogy patriarchalizmus.

A patriarcha (nemzetség vagy törzs ősatyja) jelentésű szóból alakult a patriarchális, a patriarchátus és a patriarchalizmus szó is. Az Ön által idézett szövegben a patriarchalizmus szó a helyes.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra