gulyásfőző verseny

2010. 08. 10.

Kérném, hogy igazítsanak útba a következő kérdésben. Az újságban olvastam: „gúlyásfőző verseny”, majd néhány sorral lentebb: „gulyásfőző-versenyt”. Hogy a helyes, esetleg egybe lehetne írni? Érvényes volna rá a 6:3-as szabály?

Először is: a „gulyás” rövid u-val íródik. Kérdése lényegi részére térve: ezt a szabályzat 112. pontja szabályozza. Ha csak „főzőverseny”-ről lenne szó, az egybeírható lenne, de itt a két fő tag a „gulyásfőző”, illetve a „verseny”, s ezek közül az első tag már eleve összetett, így a hivatkozott szabálypont szerint a különírást választjuk. Hasonló esetek még: „növényvédő szer”, „rakétaindító állvány”, „földrengésjelző műszer”. Ezek analógiájára tehát: „gulyásfőző verseny”, különírva.

Ha a verseny nem a gulyásfőzésre vonatkozna, hanem maguk a gulyásfőzők versenyeznének valami másban (pl. krumplipucolásban), akkor már szófajváltásról lenne szó, és ilyenkor egybeírhatnánk a kifejezést. Ebben az esetben vehetnénk elő a 6 : 3-as (valójában 138.) szabályt, hiszen itt már nem melléknévi igenévről, hanem két főnév kapcsolatáról, sima összetételről beszélhetünk, bár kötőjelre itt sem lenne szükség. Hasonló eset pl. a „labdarúgómez”, ahol a „labdarúgó” már nem melléknévi igenév, hanem főnév (az ő mezükről lévén szó), ezért írjuk egybe a másik szóval. — A kötőjeles írásmód a helyesírásunk mai állapota szerint nem indokolható.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra