jelzői értékű határozó, fogalmazási kérdések

2010. 08. 10.

Kérdésem az alábbi mondat egyik mondatrészének a szerkezetével kapcsolatos: „A mi filozófiai előfeltevésünk nem a 19. század materializmusa, hanem az, amelyik az ember tanulmányozásához az ember ténykedését, valamint integrációját embertársaival és a természettel tekinti alapvető empirikus adatnak.”
A számomra problémás mondatrész: „az ember … integrációját embertársaival és a természettel tekinti…”,ugyanis úgy érzem, itt zökken a mondat, és főként egy ilyen hosszabb, bonyolultabb mondat esetében nehezíti a mondatszerkezet átláthatóságát és így a megértést. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy „az ember embertársaival és a természettel való/kialakított integrációját tekinti …”. Melyik a helyes vagy helyesebb? Szerintem az elsőként idézett megoldás egyszerűen fülsértő. Tényleg olyan csúnya és elítélendő ilyen esetekben a „való” alkalmazása?

Nekem sem tűnik szerencsésnek az eredeti mondat. Lehetségesnek tartom az Ön által javasolt átfogalmazást: a „való” indokolt használatát a Nyelvművelő kéziszótár sem ítéli el (Tinta, Bp. 2005, 274. o.), sőt a kényszeres elkerülése nyelvi babonának nevezhető (l. Szepesy Gyula: Nyelvi babonák, http://mek.niif.hu/01600/01688/01688.htm#8). Természetesen a „kialakított” szó beiktatása is felmerülhet.

Úgy is megoldhatjuk azonban, ha a „tekinti alapvető empirikus adatnak” szavakat átvisszük a vessző elé. Annál is inkább, mivel a megértést az segíti, ha az olvasó minél előbb megtudja, mi a mondat állítmánya, hiszen a mondat többi elemét is annak fényében tudja csak értelmezni.

Nyilván másfajta átfogalmazás is elképzelhető, pl. az egyfelől-másfelől szavak bevonásával: „A mi filozófiai előfeltevésünk nem a 19. század materializmusa, hanem az, amelyik az ember tanulmányozásához egyfelől a ténykedését tekinti alapvető empirikus adatnak, másfelől pedig integrációját embertársaival és a természettel.” (Ez értelemszerűen a „való”, „kialakított” szavak használatával is variálható.) Ez utóbbi esetben egyúttal az „ember” szó ismétlését is kiküszöböltük.

Érdekességként ajánlom még a Wikipédia „jelzői értékű határozó” szócikkét:
http://tinyurl.com/jelzoierthat
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra