Jonesszal, Clintonnal, Rotával

2010. 08. 10.

Az idegen nevek hogyan kapnak ragot? Így írhatom: Tom Jones-ról, Bill Clintonról, Nino Rotáról (Rota-ról)? Mikor van kötőjel és mikor nincs, annyit tudok, hogy bizonyos esetekben valahogyan a kiejtést kell figyelembe venni pl.: Tom Jones-szal (?), B. Clintonnal vagy Clinton-nal, Rotával?
De mi van akkor, ha nem játszik a kiejtés?

A kérdésre a szabályzat 215., 216. és 217. pontja ad részletes és világos választ.

A Tom Jones utolsó „s” betűje hangzik a kiejtésben, és egyszerű betű, úgyhogy nem kell utána kötőjel: Tom Jonesról, Tom Jonesszal (elismerem, ez utóbbi nem túl szerencsés olvashatóság szempontjából, úgyhogy a kötőjelet én itt elfogadhatónak tartom). A Bill Clinton utolsó „n” betűjéről ugyanez mondható el, tehát Clintonról, Clintonnal. Ezt konkrétan a 215. pont ismerteti. Nino Rota esetéhez pedig a 216. a) pont nyújt segítséget: ennek értelmében Nino Rotáról, ill. Rotával.

A kiejtést egyrészt abban kell figyelembe venni, hogy a szó utolsó betűje hangzik-e, vagy néma, ill. bonyolult betűegyüttes-e (ha néma vagy bonyolult, akkor kell kötőjel, vagy ha három azonos mássalhangzójegy találkozna), másrészt hogy mi ez a hang (az ezt közelítő magyar hangot használhatjuk ugyanis a -val/-vel rag megfelelő alakjának kiválasztásakor, pl. Smithszel), harmadrészt pedig a rag miatt azt is tudnunk kell, hogy milyen hangrendűnek tekinthető. Ez persze csak egészen vázlatos összefoglaló: a szabályzat vonatkozó része itt érhető el, számtalan példával:
http://tinyurl.com/idegentulnev
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra