incsifincsi (vö. incifinci)

2010. 08. 13.

Szerintetek létezik olyan szó, hogy incsi-fincsi? Egy tanítványom írásában olvastam, és a Google 41000 találatot hoz ki rá, de szerintem ez a fincsi és az incifinci kontaminációja, és nem létezik.

Azt, hogy egy szó létezik-e, vagy sem, nem a nyelvészek, hanem az anyanyelvi beszélők döntik el. Hogyan mondhatnánk, hogy nem létezik egy szó, amit az adott nyelv beszélői elég széles körben értenek és használnak? Másrészt mit értünk azon, hogy „létezik”-e ez a szó? Létezni biztos létezik, hiszen találkozott vele…

Vagy arra gondol, elég nagy számban létezik-e ahhoz, hogy a magyar nyelv szókincséhez soroljuk? A szókincs folyamatosan, szüntelenül változik: egyes szavak háttérbe szorulnak, mások megjelennek, megint mások új jelentést vesznek fel, ismét másoknak egy-egy jelentése feledésbe megy, vagy éppen módosul az alakjuk, a ragozásuk. Egy nyelv, amit milliók használnak, napi több ezer szót ejtve ki, miért ne változna?

Vagy arra gondol, pusztán egyedi szóalkotásnak tekinthetjük-e? Erre csak az idő adhat választ: talán elenyészik, talán elterjed, talán a periférián marad. Más kérdés, hogy mit vegyünk fel a magyar nyelv szótárába: ilyenkor nyilván szelektálni kell, mérlegre tenni, hogy mióta van meg a nyelvben, egyedi szóalkotás vagy széles körben ismerik, stb. Ennek kapcsán ajánlom a „Szótárérett szavak” c. interjút:
http://www.nytud.hu/publ/pusztay.html

A nyelv nemcsak észrevétlenül változhat, hanem egyfajta tudatosságnak, játékosságnak is szerepe lehet benne, mint esetünkben is. Nem kontaminációt mondanék tehát, hanem egy képzésmód produktív mivoltának lehet ez inkább a példája. Ez mint ikerszó egyébként a szabályzat 102. b) pontja alapján egybeíródik (mivel csak a végén toldalékolható), akárcsak a helyesírási szótárban is rögzített „incifinci”.

Még egy cikket ajánlanék végül a figyelmébe, hogyha megengedi: Nádasdy Ádám „Rovarirtóval a szavak erdejében” c. írását:
http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/rovarirto.html
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra