Szent István napja

2010. 08. 27.

Először az ünnepnapok írásában szeretnék eligazítást kapni. Azt, hogy bányásznap, könyvnap egybeírjuk, azt, hogy János-nap, János-napi, Pál-nap, Pál-napi viszont kötőjellel. A János napján, Pál napján szintén kötőjellel íródik, vagy különírjuk? Ugyanez érvényes a Szent István-nap, Szent György-nap esetén is (Szent István napja, Szent György napja)?
Ehhez kapcsolódik a következő kérdésem is: hogy kell írni helyesen, hogy Bonchidai Kastély Napok vagy Bonchidai Kastélynapok (újságokban láttam így is, úgy is).

A „nap”, „napi” szavakat kötőjellel kapcsoljuk az előttük álló névhez: János-nap, Szent István-nap, János-napi, Szent István-napi.
Amikor azonban a „nap” szón megjelenik a birtokos személyjel (-ja), a szókapcsolat tagjait különírjuk egymástól: János napja, Pál napján, Szent György napján.
L. A magyar helyesírás szabályai, 128. a), 168., 169.

A rendezvény nevét pedig a következőképpen írjuk: bonchidai kastélynapok. A 191. szabálypont szerint nagy kezdőbetűket csak az intézménynévszerű rendezvények esetén használunk. Kiemelt helyzetben (például plakáton) azonban kezdhetünk nagybetűvel: Bonchidai kastélynapok.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra