Mátyás-szoborcsoport

2010. 09. 09.

Mostanában sok szó esik a Mátyás-szoborról annak felújítása kapcsán. Régebben csak Mátyás-szoborról beszéltünk, de mostanában nagyon terjed a Mátyás-szoborcsoport, vagy legújabban még Mátyás király-szoborcsoportot is láttam az újságban. Én megmaradnék a hagyományos Mátyás-szobornál, és azt szeretném tudni, hogy aki a Mátyás-szoborcsoportot, vagy a Mátyás király-szoborcsoportot használja, az a kötőjelet jó helyre teszi-e?

Az Osiris Helyesírás (Osiris, Budapest 2004. 187.o.) szerint „kötőjellel írjuk minden olyan emberi létesítménynek a nevét, amelyik előtagként eleve tulajdonnévi, főként személynévi elemet tartalmaz: Mátyás-templom, Kossuth-szobor, Wekerle-telep.”
A Mátyás-szobor is kötőjellel írandó, s mivel a „szoborcsoport” is emberi létesítményre (amelynek tulajdonnévi előtagja van) utal, ezért a „Mátyás-szoborcsoport” alakban is a kötőjel a helyes. A „Mátyás király-szoborcsoport” esetében is a tulajdonnévi előtag és az emberi létesítmény megnevezése közé javasolt kötőjelet tenni – a fenti érvelés alapján.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra