hot dogos

2010. 09. 11.

A „hotdogos” szó helyes írására lennék kíváncsi a következő mondatban:
„Az egyik sarkon van egy zöldséges, a másik sarkon egy hamburgeres, mellette pedig egy hotdogos.” (Esetleg hot-dogos? Vagy hot dogos?)

A helyesírási szabályzatban az idegen szavakra vonatkozó szabálypontok között nincs olyan, amelyik az Ön által felvetett problémáról szólna. Analógiát, példát sem nagyon találunk az ilyen típusú képzős alakokra, a szótárban rendre a többes számú, a tárgyragos és a birtokos személyjeles alakok fordulnak elő (pl. au pair, black jack, body building, montain bike szócikkek). Az OH. 277. oldalán az utolsó bekezdésben található példákat megfigyelve azt látjuk, hogy a többszavas kifejezéseket képzőszerű utótaggal ellátva a második taghoz kapcsoljuk a toldalékot, és a szóközt megtartjuk: maine coonszerű. Ez megerősít abban, hogy a hot dog képzős alakjára is alkalmazzuk ezt a szabályt.
Bár a hot dog köznévnek számít, de idegen eredetű. A magyar szavakra, szószerkezetekre vonatkozik olyan szabály, mely azt mondja ki, hogy az eredetileg különírt szószerkezet képzővel ellátva egybeírandó: pl. bérbe ad — bérbeadás, de ez kivételnek számít (OH. 105. a határozós alárendelésekről).

A javasolt alak tehát: hot dogos.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra