A Tál család

2010. 09. 12. 10 hozzászólás

Internetes böngészés során találtuk ezt a nyelvjátékos szösszenetet. Egyetlen bökkenő azonban van a sztorival kapcsolatban. Mi lehet ez? A helyes megfejtéseket a szöveghez írott megjegyzésekben várjuk.

Tudjátok, hány tagja van a mi családunknak?

Először is itt van az öreg Dik Tál, aki mindent irányítani akar, aztán ott van Protes Tál bácsi és fivére, Szabo Tál, akik folyton ellenszegülnek, és mindent meg akarnak változtatni. A húguk, Irri Tál, nyughatatlan bajkeverő a két fiával, Inzul Tállal és Molesz Tállal együtt.

Valahányszor felmerül egy új kérdés, Hezi Tál és felesége, Vege Tál, no meg annak a testvére, Lamen Tál várni akar vele még egy évet. Aztán ott van Imi Tál, aki folyton arra törekszik, hogy a mi családunk pontosan olyan legyen, mint az összes többi.

A kényeskedő Affek Tál néni túl sokat képzel magáról. Iker öccsei, Garan Tál és Han Tál pedig hamis ígéretekkel próbálnak elkábítani mindenkit.

De azért nem minden családtag rossz. Asszisz Tál rokonunk például kifejezetten segítőkészen intézi az ügyes-bajos családi ügyeket. Ros Tál és Szelek Tál viszont már nem mindenben vesznek részt szívesen.

A dúsgazdag üzletember nagybácsi, Invesz Tál anyagi hozzájárulására mindig lehet számítani, csak az a zsugori öccse, Limi Tál folyton igyekszik visszafogni adakozó kedvét.

A remek politikai érzékkel megáldott Reprezen Tál kiválóan képviseli a családot különféle rendezvényeken. Az elkötelezett Agi Tál nővérem élen jár a meggyőzésben, de Reflek Tál igyekszik folyton ellentmondani neki. Medi Tálhoz bármikor fordulhatunk átgondolt és megnyugtató tanácsokért.

Szalu Tál unokaöcsém éppen katonaidejét tölti a hadseregben.

Bevásárolni Kós Tál nagynéném szokott a piacon, mert ő mindig tudja, hogy mi mennyibe kerül, és általában Lici Tál is elkíséri, mert nagyon szeret alkudozni a kofákkal.

A kitűnő hanggal megáldott Kán Tál folyton dalol, zenész fivére Trombi Tál pedig hangszeren kíséri (a kamasz Mu Tál átmenetileg nem énekel velük).

Sajnos a múlt év során három családtaggal is kevesebben lettünk: két unokatestvér, Dezer Tál és Konver Tál külföldre távozott, a kilencvenéves Exi Tál néni pedig végelgyengülésben elhunyt. Őt az utolsó időkben már csak Ágy Tál vigasztalta.

10 hozzászólás

#1 TÁL Alom 2010.09.12.13:42:14

🙂

#2 Bakos József 2010.09.14.18:37:51

Ez a „család” abban különbözik más családoktól, hogy nem a családnevük, hanem a keresztnevük azonos. Egyébként szellemes…

Bakos József
Debrecen

#3 Bakos József 2010.09.14.23:45:54

És a Tál keresztnevet egyaránt kaphatják a család nő (feleség, néni, nővér, nagynéni) és férfi (fivér, öcs, nagybácsi, fiú) tagjai, unisex név.
Miután családon belül keresztnéven szólítjuk meg egymást, sok gond lehet ebből a Tál családban…. Igaz lehetne: Tál1, Tál2, Tál3…Táln
Enyhítené a dolgot, ha a kislányok a Tálka nevet kapnák, ha többen vannak, akkor Tálka1, Tálka2, stb.

Bakos József
Debrecen

#4 pestiest 2010.09.15.08:15:02

Szóhatáreltolódáson alapuló nevekről van szó.

#5 Harsányi György 2010.09.22.20:04:02

Konver Tál nem külföldre távozott, hanem más vallásra tért át.
Emiatt valószínűleg kiutálták a családból, ezért nem számolnak már vele.

#6 Németh Sándor 2010.09.27.00:44:47

A Tál név KÉPZETT SZAVAK toldalékkal nem föltétlenül egybeeső végének lemetszése útján jött létre – az utolsó példa viszont kivétel: itt egy ÖSSZETETT SZÓT választottak el az összetétel mentén.

#7 Balogh Zsuzsa 2011.12.08.11:34:44

Az interneten mint magyar nyelvi lelemény terjed. Kétségtelenül szellemes, de a szavak jelentős része nem magyar eredetű .

#8 Balogh Zsuzsa 2011.12.08.12:45:22

Rövid kiegészítés tőlem: Exi Tál nénitől a család nevében Paren Tál lelkész úr vett búcsút.
Önök szerint mi a bökkenő? Lehet az Ágy Tál is mert az két külön szó és főnév a többi mind ige.Kérem ha lehet írják meg.

#9 Forrás Katalin 2021.01.18.12:36:21

Nagyon tetszik, nagyon szellemes, Az a baj, hogy nem tudjuk, hogy pontosan hány fiú, hány lány van a családban, és ők milyen rokonságban vannak egymással, erre a leírásban nincs utalás. 🙂 Érdekelne még, hogy vajon nem jelentkezett-e Önöknél a Kihagy Tál nagybácsi, mert nagyon morog, és sértődött, és fel van háborodva, hogy róla mindig mindenki megfeledkezik.

#10 Kukta Karolina 2021.01.19.22:29:46

Egyszer négy barát összejött egy kis beszélgetésre. De kik is pontosan? Ott volt Lakmá Rozi, az utóbbi időben pár kilót felszedett, Szilvesz Teri, egy igazi bulizós csaj, Bőr Ödön, megint tele kiütéssel és Bará Tom, aki egy igazi barát…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra