Hol lehet magyart tanulni?

2010. 09. 12. 5 hozzászólás

Irodánktól számtalanszor kérdezik, hol és hogyan lehet magyar nyelvet tanulni. A továbbiakban összegyűjtöttünk néhány lehetőséget. A kiegészítéseket örömmel fogadjuk.

A magyarul tanulni szándékozó külföldiek a Balassi Intézet kurzuskínálatából válogathatnak intenzív és kevésbé intenzív tanfolyamok közül. Az intézet honlapján ingyenes szintfelmérőn is kipróbálhatják a magyartanulók tudásukat. Ugyanezen az oldalon online tananyagok is találhatók.

Nyaranta a Debreceni Egyetem szervez nyári egyetemet: ez elsődlegesen az egyetemista korosztály számára megfelelő nyelvtanulási fórum. Sokat segíthet egy Magyarországon töltött Erasmus-félév (felsőoktatási hallgatóknak) vagy egy AFS-tanév (középiskolásoknak).

Az önálló tanulásra is alkalmas tankönyvek, szakkönyvek, lexikonok listája itt található.

Ki lehet próbálni a nyelvi tandem módszerét (akár egy nyelvpartnerkereső oldalon találhatunk társat magunknak). A nyelvi tandem rendszere a tanulói autonómián és a kölcsönösségen alapul: a két, különböző anyanyelvű nyelvtanuló saját anyanyelvét tanítja egymásnak. A tandem mind személyesen, mind pedig online (levelezéssel, cseten, online telefonálással) működhet.

A Manyszi is részt vesz a magyarnyelv-tanításban: nyaranta a külföldön élő magyaroknak szervez anyanyelvi tábort a Balatonnál.

További ötleteket, magyar mint idegen nyelv tematikájú bibliográfiát szívesen várunk itt oldalunkon.

5 hozzászólás

#1 Szabó Ilona 2010.09.27.19:33:03
#2 pesti 2010.10.07.20:26:27

Még egy kiegészítés: Magyar Iskola kiemelkedően közhasznú nonprofit társaság, http://www.magyar-iskola.hu

#3 Szaffkó Péter 2015.10.05.12:27:35

Szeretnék annyi korrekcióval szolgálni, hogy a Debreceni Nyári Egyetemen – amely 1927 óta működik elsőként és legnagyobb intézményként a magyar mint idegen nyelv tanításában – nem csak nyáron, hanem egész éven át bármilyen szinten lehet magyarul tanulni.
A http://www.nyariegyetem.hu honlapunkon vagy a debrecen@nyariegyetem.hu email címen minden információval örömmel szolgálunk a magyarul tanulni kívánók részére.

Dr. Szaffkó Péter
igazgató
Debreceni Nyári Egyetem
4032 Debrecen
Egyetem tér 2.

#4 Máriusz 2018.09.11.13:19:00

Mit gondolsz az otthoni nyelvtanulásról?

#5 Máriusz 2018.09.11.13:23:06

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra