Öt templom fesztivál

2010. 09. 16.

Koncertek, magyarázó istentiszteletek, hitbeszédek szerepelnek a csütörtökön kezdődő Öt templom fesztivál programjában; a helyszín öt európai vallás egy-egy temploma Győr egyik városrészében, Újvárosban – olvashattuk pár napja.
Hogyan írjuk helyesen ennek a rendezvénynek a nevét? Talán közelebbi kapcsolatban állnak ezek a szavak, mint ahogyan a hírben íródott.
Szerencsés-e ebben az esetben a fesztivál elnevezés? Úgy gondolom, hogy a mai nyelvhasználatban a fesztivál már inkább csak hangos (zajos), vidám, felvonulásos eseményeket jelent. Elég gyakran hallani átvitt értelemben is: Ne csináld a fesztivált! Azaz ne cikuszolj, ne hisztizz, ne rendetlenkedj!

Az Öt templom fesztivál rendezvénynév nem intézményszerű, tehát írásmódja akár kisbetűs is lehet: öt templom fesztivál, de a mondatban szereplő címszerű megoldást is helyesnek tartjuk. A fesztivál szó jelentése napjainkban kibővült, szinte minden rendezvényt fesztiválnak neveznek. A fesztivál és az egyházi program összekapcsolása föltétlenül szokatlan.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra