VII. Szótárnap

2010. 10. 11. nincs hozzászólás

A Szótárnapot hat évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy a szótárakat a nyelvtanulás és az anyanyelvi nevelés nélkülözhetetlen eszközeiként bemutassák, és fellépjenek az értéktelen, használhatatlan kiadványok ellen.

Immáron hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága 2010. október 20-án, szerdán a Szótárnap című rendezvényt. Az eddigi Szótárnapokon a legrangosabb magyar szótárműhelyek, többek között az Akadémiai Kiadó, a Grimm Kiadó és a TINTA Könyvkiadó vettek részt, valamint az elektronikus nyelvi kiadványairól ismert MorphoLogic. Az idei Szótárnaphoz csatlakozott az Anyanyelvápolók Szövetsége.


Az idei Szótárnap újdonsága, hogy lehetőséget biztosít a szótárhasználóknak arra, hogy 16 órától személyesen találkozzanak a résztvevő kiadók által megjelentetett szótárak szerkesztőivel, és dedikáltathassák a szótárakat.


Idén harmadik alkalommal kerül kiosztásra a ,,Kiváló Magyar Szótár’’ díj. A kiadók olyan szótárakkal nevezhettek, amelyek kapcsolódnak a magyar nyelvhez, kultúrához. A döntést kétlépcsős elbírálás során hozta meg a zsűri. Az elmúlt két alkalommal összesen 11 kiadó 19 szótára kapta meg a rangos elismerést. A díjat Prószéky Gábor, a Szótári Munkabizottság elnöke és a zsűri egyik tagja adja át.


Az idei oklevelek átadására 2010. október 20-án, szerdán 14 órakor kerül sor az ELTE BTK Tanácstermében


Az oklevelek átadását követően a neves szótárműhelyek sajtótájékoztatót tartanak.


14.30:  Prószéky Gábor (MorphoLogic): Versengés az elektronikus és a papíralapú szótárak között
14.45:  Kiss Gábor (Tinta Könyvkiadó): A TINTA Könyvkiadó magyar szótárai az anyanyelvi nevelés szolgálatában
15.00: Magay Tamás (a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője): Az Akadémiai Kiadó új angol–magyar és magyar–angol szótárai. Új szótárszerkesztés és -tervezés szótárhasználati kutatások alapján
15.15:  Borbás László (Grimm Kiadó): A Grimm Kiadó új kétnyelvű szótárai
15.30:  Gonda Zsuzsa (Eötvös József Gimnázium, Budapest): A szótárhasználati kompetencia elsajátítása és fejlesztése
16.00-18.00: Szótárszerkesztők és szótárhasználók találkozása


A Szótárnap egész napos kedvezményes szótárvásárral van összekapcsolva, amely 9 órától 18 óráig tart a Tanácsteremben. A résztvevő kiadók különösen a diákokra, a nyelvtanulókra és a tanárokra számítanak. A szervezők bíznak abban, hogy az anyanyelvüket igényesen használni kívánók is nagy számban látogatják meg a rendezvényt.


A vásár a jó szótárak széles körben való elterjedését célzó megmozdulás, mely felhívhatja a figyelmet az igényes szótárkiadás fejlesztésének és fenntartásának szükségességére.


A VII. Szótárnap helyszíne: ELTE BTK Tanácsterem, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4. A épület


További információ a résztvevő kiadók – Akadémiai Kiadó, Grimm Kiadó, MorphoLogic és TINTA Könyvkiadó – szerkesztőségében, valamint az Anyanyelvápolók Szövetségétől kapható. A szervezők nevében: Kiss Gábor, Tinta Könyvkiadó, tel.: (1) 371 05 01, e-mail: info@tintakiado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra