HÉV ~ hév; WC ~ wc?

2010. 10. 20.

Épp az a problémám, hogy pl. az URH és a PVC számomra semmivel sem szaktudományosabb, mint a pr, a cd meg az sms: éppolyan gyakran előfordul a köznyelvben. Tehát elég felemás helyzet, ha ezek mégis megtartják a nagybetűt. Mindenesetre a WC akkor tehát wc, elvégre az semmiképp nem szaktudományos szó.

A HÉV analógiailag inkább a busz, vonat, villamos, sikló, metró sorba illik. A MÁV-val, BKV-val nincs egy szinten, Budapesten pl. a BKV alá tartozik.

(Előzmény: http://www.e-nyelv.hu/2010-10-20/dns/)
Valóban vannak felemás helyzetek a helyesírásban. A helyesírási szótárakban található szóalakok követésre ösztönöznek, de az emberek írásgyakorlata el is térhet tőlük. A szabályokhoz alkalmazkodó szótárak anyagát időnként felülvizsgálják, és esetleg követik az újabb írásmódot, sőt néha maguk a szabályok is változnak.
Amíg ez nem történik meg, addig azt tapasztalhatjuk, hogy egyes szavak írása ingadozhat, illetve maga a szabályzat megengedő (így is, úgy is lehet írni).
Az, hogy az ön megítélése szerint egyes betűszók nem szaktudományosabbak másoknál (ennek nincsen mérőeszköze, csak a megérzés dönt), és ezért lehetnének kisbetűsek, azt jelzi, hogy az egyéni megítélés eltérő lehet. A felvetése (pl. a hév ~ HÉV) azért fontos, mert a szabályok alkotóit is segítheti.
És hogy még bonyolultabb legyen, a WC-t a hagyomány alapján írjuk nagybetűvel (az angol eredet magyarázza, hogy így vettük át a szót, és azóta is így írjuk).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra