versenyek, rendezvények nevének helyesírása

2010. 11. 05.

Iskolám helyesírási versenyének feladatlapján és tollbamondás-szövegén gondolkodva kerültem szembe a problémával: hogyan kell írni a különböző versenyek nevét. Ha nem a betűszót használom: OKTV, akkor mi nagybetűs a verseny elnevezésében? A sátoraljaújhelyi édes anyanyelvünk verseny nevét hogyan kell helyesen írni? Általában minden szót nagybetűvel szokás írni, de nem hiszem, hogy az a helyes.

A rendezvények, programok, versenyek nevét általában kisbetűvel írjuk, pl. országos középiskolai tanulmányi verseny, de egy egyedi verseny konkrét megnevezésekor az egész elnevezés első tagját, ill. tulajdonnévi tagjait nagy kezdőbetűvel írjuk, a többit kicsivel, pl. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny.
A gyakorlat persze ingadozást mutat, hiszen látunk másféleképpen leírt rendezvényneveket is, pl.: Egyetemi anyanyelvi napok, Nyelvek európai napja, Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny stb. Ezeknél a neveknél az intézményi háttér is szerepet játszhat (ezért kedjük őket nagybetűvel), de ezt a szabályt sokszor nem tartják be. (Vö. OH. 139-140.o.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra