csakis fáradjon, hallgasson, de: törődjön/törődjék (valódi ikes igéknél)

2010. 11. 09.

Bármely ige esetében használható az -ék az -on helyett? Pl. fáradjon-fáradjék, törődjön-törődjék, hallgasson-hallgassék.

Az -ék végződés az ikes igék közül is csupán a valódi ikes igéknél használható, és még ezeknél sem kötelező. A „fárad” és a „hallgat” pl. eleve nem ikes ige, így ezeknél ki van zárva az „-ék” rag használata, csak a „fáradjon”, „hallgasson” a megfelelő alak. Vannak olyan igék, amelyek 3. személyben -ik végződésűek, mégsem számítanak valódi ikes igéknek, pl. a „hazudik”: ezeknek a többi alakja az iktelen igék ragozását követi, így ezeknél sem lehetséges az „-ék” rag, ahogy a többi alakban sem használatosak a tipikusan ikes ragok. (Ezek egy része sokáig nem is volt ikes ige, pl. Vörösmarty Előszó c. versében: „Jókedvet és ifjuságot hazud”.)

Röviden: Az iktelen igék általános (alanyi) ragozásban, egyes szám 3. személyben csak -on/-en/-ön ragot kaphatnak: fáradjon stb. A nem valódi ikes igéket szintén az iktelen igék mintájára ragozzuk (az általános ragozású egyes szám 3. személyt kivéve), tehát [én] hazudok, [én] hazudjak, [én] hazudnék, ill. [ő] hazudjon, [ő] hazudna.

A valódi ikes igéknél használhatók és az irodalmi stílusban ajánlatosak is az ikes ragok, legalábbis a kijelentő módú 1. személyben, pl. [én] törődöm, illetve az emelkedett stílusban esetleg más alakokban is előfordulhatnak, pl. [ő] törődjék. Az -on végződés azonban ilyenkor is teljesen elfogadható: [ő] törődjön.

Összefoglaló az ikes ragozásról:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ikes_ragoz%C3%A1s
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra