sokpártrendszer, kétblokk-rendszer

2010. 11. 09.

Hogyan írjuk helyesen a sokpártrendszer (a többpártrendszer szinonimájaként), illetve a kétblokk-rendszer (olyan értelemben, amikor egy rendszer elemei, részei valamilyen tulajdonságuk, tulajdonságaik alapján két csoportra, tömbre osztható, mint a politikában jobb-, illetve baloldal) kifejezéseket?

A „többpártrendszer” az Osiris Kiadónál megjelent Helyesírás alapján (132. o. a 2004-es kiadásban) a hagyományos írásmód (vagyis a kivételek) körébe sorolható, hiszen ha két különírt elemhez egy közös utótag járul, akkor a második mozgószabály [139. b)] értelmében kötőjelet teszünk a közös utótag elé (vö. „hideg víz”, de „hidegvíz-csap”; a „több párt” szókapcsolat esetén ugyanez lenne a szabályos).

A „sokpártrendszer” szóról nehéz állást foglalni, hiszen egyfelől nagyon hasonló a már bevett „többpártrendszer” szóhoz, másfelől viszont az utóbbi kevéssé vehető alapul, hiszen kivételnek számít. Ezzel együtt alighanem az egybeírt alak tűnne természetesebbnek, és az írásgyakorlat is ebbe az irányba mutat, így ezt is besorolhatjuk a kivételek köré.

A „kétblokk-rendszer” írásmód viszont a mozgószabály szokásos, szabályos alkalmazásának példája. A fenti kivételek analógiáját aligha lenne indokolt erre is kiterjeszteni.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra