vöröshagyma, lila hagyma

2010. 11. 10.

Egy online helyesírási szótárban a vöröshagyma, póréhagyma, metélőhagyma szavak egybeírandóak (szerintem is), viszont ugyanott a lilahagymát különírják. Valóban lila hagyma a lilahagyma?

A növény- és állatnevek helyesírását a nyelvészek az adott biológiai terület szakértőivel közösen dolgozzák ki a helyesírási szabályzaton túlmutató növény- és állatrendszertani szempontok stb. figyelembevételével, ezért fordulnak elő hasonló eltérések. (L. még „sárgarigó”, de „fekete rigó”.)

Az alapesetet melléknévi jelzős szerkezeteknél a különírás jelenti, így inkább az egybeírt „vöröshagyma” alak az, ami indoklásra szorul. Nekem elég indoklásnak tűnik az, hogy a vöröshagyma valójában nem annyira kifejezetten vörös, mint sárgás vagy narancsszínű, így ez az eset a jelentésváltozással, a szabályzat 107. b) pontjával is indokolható.

A konkrét választ a növény- és állatnevek helyesírásával foglalkozó szakkiadványokból lehet kideríteni, ahol sokszor indokolják is az írásmódot. Elsősorban az alábbi három munkára gondolok:
Gozmány László 1994. A magyar állatnevek helyesírási szabályai. Folia Entomologica Hungarica – Rovartani Közlemények, 55. 429–445.
Jávorka Levente – Fábián Pál – Hőnyi Ede (szerk.) 1995/2000. Az állatfajtanevek helyesírása. Állattenyésztés és Takarmányozás, 44. 465–470. = Acta Agraria Kaposváriensis, 4. 82–86.
Priszter Szaniszló 1998. Növényneveink. Budapest, Mezőgazda Kiadó.

Szűkebben az Osiris Kiadónál megjelent Helyesírás c. kötet is összefoglalja az elveket, a Különírás — egybeírás fejezet utolsó oldalán (a 2004-es kiadásban a 138. oldal).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra