Kratokrácia és epigenetika

2010. 11. 14. nincs hozzászólás

A tudomány fejlődésével párhuzamosan újabb és újabb elnevezések, irányzatok nevei kerülnek a köztudatba. Kratokráciáról és epigenetikáról is szó volt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

A 2010-es Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódó előadások két új és szokatlan kifejezéssel is megismertették a közönséget.
Kóczy Á. László matematikus-közgazdász A Játék neve: kratokrácia című előadásában például az EU-n belüli hatalmi viszonyokat vizsgálta. Az előadó a kratokrácia fogalmát így határozta meg: az erősebb hatalma, amely nem fizikai erőre utal, hanem ennek „demokratikus változatára”. A szó a görög krateros, „erős” jelentésű melléknévből származik, William Pepperell Montague filozófus szerint pedig azok kormányzását jelenti, akik elég erősek, hogy ügyeskedés vagy kényszer útján szerezzenek hatalmat.
A genetika és epigenetika címmel tartott előadást Falus András akadémikus. Mint kiderült, az epigenetika a környezeti hatások DNS-változás nélküli génmódosító hatását vizsgáló tudományág.


Tóth Enikő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra