karosszéria-műhely, karosszériaváltozat

2010. 11. 16.

Ha a gépműhely, kerámiaműhely egybeírandó, a karosszérialakatos is, a karosszéria-műhely miért kötőjeles? (OH)
Hogyan írjuk a karosszériaváltozat kifejezést? Egybe vagy kötőjellel?

A magyar helyesírás szabályainak 138. pontja a következőképpen rendelkezik:

A két tagból álló összetételeket mindig egybeírjuk, függetlenül attól, hogy hány szótagból állnak: asztallap, felezőegyenes, matematikatanítás stb. Ugyanígy: karosszérialakatos, karosszériaváltozat stb.

A legalább három tagból álló összetételeket egybeírjuk, ha (jelek és ragok nélkül számítva) legfeljebb hat szótagból állnak: cseppkőbarlang, gépkocsivezető, ivóvízellátás, készruhaáruház stb. Ugyanígy: gépműhely, kerámiaműhely stb.

A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már többnyire kötőjellel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás, dokumentumfilm-bemutató, könyvritkaság-gyűjtemény stb. Ugyanígy: karosszéria-műhely stb.

Vagyis karosszérialakatos és a karosszériaváltozat kéttagú összetétel, ezért ezeket egybeírjuk. A gépműhely és a kerámiaműhely, valamint a karosszéria-műhely eltérő írásmódjának az az oka, hogy a műhely szót hagyományosan összetételnek tekintjük. Az első alakulat tehát három tagból és három szótagból áll, a második pedig szintén három tagból és hat szótagból, ezért ezeket egybeírjuk. A harmadik kifejezés ezekkel szemben ugyan szintén háromtagú, de már hét szótagos, ezért kötőjelezzük.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra