helyesírás gyakorlása

2010. 11. 18.

Hogyan lehet gyakorolni a helyesírást?

A helyesírás fejlesztéséhez, gyakorlásához nagyon fontos a sok olvasás. Természetesen lehetőleg kifogástalan helyesírású műveket kell választanunk (az interneten található művek ilyen szempontból sajnos sokszor nem megbízhatóak). Sokat segíthet a szövegek másolása is, mert így rögzülnek az alakok. Egy-egy szövegrészt tollbamondásként is lediktálhatunk vagy lediktáltathatunk magunknak.

A könyvtárakban, könyvesboltokban elérhetők különböző korosztályoknak szóló gyakorlókönyvek is. Ezeknek a fejezetei általában a helyesírás egy-egy területére helyezik a hangsúlyt (elválasztás, kis és nagy kezdőbetűk, külön- és egybeírás stb.). A különböző feladattípusok – szókiegészítés, meghatározott szempontú szólisták készítése, szabálymegfogalmazás, hibakeresés és -javítás stb. – segítenek elmélyíteni a helyesírási ismereteinket.

Néhány ajánlható gyakorlókönyv:
Antalné dr. Szabó Ágnes: Hogyan írjam? Helyesírási gyakorlólapok középiskolásoknak.
Cs. Nagy Lajos: Helyesírási gyakorlókönyv
Vörös Ferenc: Legyen biztos helyesírásunk!

A szabályok megtanulásához elengedhetetlen a jelenleg érvényben lévő szabályzat, A magyar helyesírás szabályai c. munka 11. kiadása (röviden: AkH.; az első lenyomat 1984-es, azóta több, példaanyagában átdolgozott kiadás is napvilágot látott), amelynek szótári része is van. Bővebb magyarázattal szolgál, és újabb jelenségekre is kitér Laczkó Krisztina és Mártonfi Attila Helyesírás c. műve (Osiris Kiadó; az első kiadás 2004-es), amelynek szótári része is bővebb, mint az AkH.-é. A Magyar helyesírási szótár szabályzati részt nem, csak szótárt tartalmaz.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra