konferencianevek

2010. 11. 19.

Ha egy nagyméretű táblára kerül egy rendezvény neve, helyszíne, dátuma magyarul és angolul, akkor magyarul is nagy betűvel kezdődnek a szavak? Pl: Önkéntesség Európa Éve nyitókonferencia vagy Nyitókonferencia? Vagy: A Magyar Kormány és EP Elnökök Konferenciájának Találkozója ? Nyelvtudományi Intézet honlapján nagybetűvel vannak a konferenciák: pl. V. Alkalmazott Nyelvészeti Műhelytalálkozó…

A versenyek és egyéb rendezvények nevét kis kezdőbetűkkel írjuk (vö. A magyar helyesírás szabályai, 146. pont; Osiris-féle Helyesírás [röviden: OH.; 2004], 139-40. oldal): jövőkutatási konferencia, országos középiskolai tanulmányi verseny stb. Az intézményszerű, vagyis rendszeresen ismétlődő országos vagy nemzetközi rendezvények, vásárok, versenyek stb. nevét azonban az intézményekéhez hasonlóan csupa nagy kezdőbetűkkel kezdjük: Budapesti Nemzetközi Vásár, Szegedi Szabadtéri Játékok stb. Viszont annak eldöntése, hogy egy rendezvény intézményi keretek között működik-e, nem nyelvi háttértudást igényel, így ez az írásmódbeli megkülönböztetés a gyakorlatban csak ritkán érvényesül.

Bonyolítja a helyzetet, hogy bizonyos rendezvényeket évente megtartanak, akár országos méretben, de önálló intézményi háttér nélkül. Az ilyenek esetében megengedhető a csupa nagy kezdőbetű használata vagy az első szó nagy kezdőbetűzése, különösen kiemelt helyzetben (meghívón, plakáton stb.), tehát elfogadhatóak az alábbi formák: egyetemi anyanyelvi napok, Egyetemi anyanyelvi napok vagy akár Egyetemi Anyanyelvi Napok (vö. OH., 221. oldal).

A helyes írásmód kialakításához tehát azt szükséges tudni, hogy a kérdéses rendezvények intézményszerűek-e, vagy nem, illetve évente ismétlődnek-e.

Még két észrevétel: az Európa-év szerkezetet kötőjelezni kell (vagy szerkezetesen feloldani: Európai év/Év); szintén kötőjeles az EP-elnökök (csupa nagybetűzés esetén: EP-Elnökök) alak.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra