kitámad

2010. 11. 29.

Szeretném megkérdezni, hogy helyes-e a cikkben használt „kitámadta”?
http://www.nyugatijelen.com/kronika/az_ep_elnoke_tamogatasarol_biztositotta_tokes_laszlot.php

A kitámad ige a Magyar értelmező kéziszótár szerint a sportnyelvben fordul elő: „1. előrenyomulva támadást indít. 2. úgy indít támadást, hogy közben (jórészt) szabadon hagyja a saját térfelét. Kitámadtak az angolok.” Tárgyatlan ige, vagyis az igének nincs tárgyi bővítménye.
A szó azonban kimozdult a sportnyelvből, és ’rátámad valakire’, ’megtámad valakit’ jelentésben is használják, gyakran a kutyákról szólva: „Ha a kutya a teszt bármely szakaszában aktív fenyegető viselkedést mutat (kitámad az idegen felé).”
Az internetes keresés további példáiból az látszik, hogy ebben a jelentésben tárgyas igeként is kezelik a beszélők, mint az Ön által idézett cikkben is: „Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tett, autonómiát szorgalmazó kijelentései miatt Tőkés Lászlót a nyáron a román politikum, illetve a román sajtó is kitámadta.”

Az új nyelvi fejleményekről alkotott vélemény elég problematikus. Lehet azt mondani, hogy „személy szerint tetszik-e vagy nem”, lehet azt is mondani, hogy „az újdonsága miatt még szokatlan”. Maga a jelenség, egy tárgyatlan igének a tárgyassá válása nem szokatlan a magyarban (pl. előfizet az újságra ~ előfizeti az újságot, felügyel valamire ~ felügyel valamit), a kitámad ige is ezen az úton jár.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra