internetcímek

2010. 12. 21.

Hogyan írjuk helyesen nem mondatkezdő szóként a következő tulajdonneveket: Székelyhon.ro vagy székelyhon.ro, Index.hu vagy index.hu, Origo.hu vagy origo.hu, esetleg [origo]. Ez utóbbi formát a honlap maga használja. Kérdésem lényege: nagybetűvel vagy kisbetűvel írjuk az említett – és az ehhez hasonló – tulajdonneveket mondatközi szövegkörnyezetben?

Az internetcímek helyesírását a szabályzat még nem tartalmazza. Az internetcímnek többféle funkciója lehet: lehet egy azonosító kód, de egy portál neve, ez utóbbi esetben a média új formája (újmédia). Az Osiris-helyesírás (232. oldal) utal arra, hogy az újmédia körébe sorolható internetcímeket az állandó címek mintájára nagybetűvel írjuk, példái: Kreatív Online, Pálya.hu. Ha a név azonos az URL-kóddal, akkor mindenféle egyszerűsítés, egybeírás stb. megengedhető, mert a könnyebb azonosítást szolgálja, példái: Jójáték.hu, Legjobblap.hu. A mi honlapjaink esetében is ilyen formákat használunk: E-nyelv Magazin, illetve e-nyelvmagazin.hu.
A kérdezett formák helyesírását – szövegben – így javasoljuk: Székelyhon.ro, Index.hu, Origo.hu. Az origo.hu zárójeles írásmódját az ún. reklámhelyesírás körébe sorolhatjuk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra