demokráciaközpont

2011. 01. 02.

A magyar kormány Erdélyben demokráciaközpontokat nyit. Ha hivatalosan megnyílik egy ilyen intézmény, elfogadhatónak tartom, hogy Demokrácia Központként írjuk. Mi legyen akkor, ha általánosan említjük, pl. így: sok az érdeklődő a demokráciaközpontokban, esetleg:Demokrácia Központokban? Nekem nem tűnik helyesnek a kis kezdőbetűs, különírt vagy kötőjeles változat, a sajtó összevissza használja.

Mi is tapasztaljuk, hogy teljes az zűrzavar a demokráciaközpont helyesírásában (demokrácia-központ, Demokrácia Központ stb.). A demokráciaközpont alapesetben egybeírandó (128c), de a 138. szabálypont szerint tagolható is: demokrácia-központ (hasonlóan a konferencia-központhoz). Kétségtelen, hogy az ilyen „célszerű”, de nem feltétlen kötelező tagolásokat nem mindig tartják be. Ezért javasolható az egybeírás.
Azt viszont nem tartjuk célszerűnek, hogy szétváljon a köznévi és az intézménynévi használat. Tehát közszóként demokráciaközpont(ok) formát, intézménynévnél a Demokráciaközpont megnevezést tartjuk jónak. Többes számú használatban itt is inkább a köznévi formát javasoljuk: A magyar kormány demokráciaközpontokat nyit Erdélyben.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra