Az év szava Németországban (2010)

2011. 01. 08. nincs hozzászólás

A Wutbürger ’dühpolgár’ lett az év szava 2010-ben Németországban. Olvassa el Tölgyesi Beatrix szómagyarázatát a sajátos összetételről.

Újabb -bürger ’-polgár’ utótagú összetétellel gazdagodott a német nyelv.  A Kleinbürger ’kispolgár’, Weltbürger ’világpolgár’, Spießbürger ’nyárspolgár’, Ehrenbürger ’díszpolgár’ és a többi hasonló mellé odakerült a Wutbürger ’dühpolgár’ is, amely 2010 októberében jelent meg a német sajtóban. A Spiegel szerkesztője, Dirk Kurbjuweit a következőképpen határozza meg a jelentését: a dühpolgár „fújol, kiabál, gyűlölködik. Konzervatív, jómódú és már nem fiatal. Korábban támogatta a fennálló rendet, az államot, most azonban mélységesen fel van háborodva a politikusok miatt. Olyan rendezvényeken tűnik fel, ahol Thilo Sarrazin is részt vesz, illetve ahol a Stuttgart 21 pályaudvarprojekt ellen tiltakoznak.” (Az utóbbi egy Stuttgartot érintő közlekedés- és városfejlesztési projekt, amelyet kezdettől fogva nagy társadalmi ellenállás kísér.)

Úgy látszik, Németországban kialakult egy protestkultúra, és a dühpolgárnak titulált protestpolgár a médiában meglehetősen rossz fényben tűnik fel. A Spiegel szerint a dühpolgár tajtékzik, fröcsög „gyűlöletpamfleteket ír az interneten”, és dühöng a politikai csalódottság, politikai megcsömörlés (Politikverdrossenheit, az év német szava 1992-ben) miatt.

A polgár (Bürger) szó eleinte csak egy harmadik társadalmi csoportot jelentett a nemesség és a jobbágyság mellett. Immanuel Kant 1784-ben Válasz a kérdésre: Mi a felvilágosodás? című munkájával hozzájárult a polgárság emancipációjához, amikor a felvilágosodást úgy határozta meg, mint „az ember kilábalását maga okozta kiskorúságából”. Úgy tűnik, a dühpolgár is kiszabadul egy bizonyos „maga okozta kiskorúságból”: kritikusan rákérdez a dolgok hátterére, és már nem bízik vakon a politikusokban, akiket ő maga választott meg.

Azonban ez az embertípus nem nélkülözi a humorérzéket, és talán nem is annyira idős és konzervatív. A neon.de internetes oldalon mindenki saját maga is tesztelheti, hogy rendelkezik-e a dühpolgár tulajdonságaival, és a Facebook-on ki is fejezheti szimpátiáját azzal, hogy csatlakozik az Ich bin ein Wutbürger (Dühpolgár vagyok) közösséghez.

(Forrás: Duden)


tb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra