az időtöltés rokon értelmű megfelelői

2011. 01. 12.

Mik az időtöltés szó rokon értelmű megfelelői?

„A rokonértelműség alapja a felcserélhetőség: akkor van rokon értelmű viszony két vagy több szó között, ha azok egy mondatban vagy szövegben felcserélhetők anélkül, hogy a mondat vagy a szöveg jelentése megváltozna” (Nyelvi fogalmak kisszótára. [szerk.: Kugler Nóra–Tolcsvai Nagy Gábor] Korona Kiadó, Budapest, 2000, 213.) A fenti maghatározást figyelembe véve az időtöltés szinonimái a következők lehetnek: elfoglaltság, unaloműzés, program, szórakozás.

A következő példamondatban az időtöltés rokon értelmű megfelelői: unaloműzés, elfoglaltság. „Én, aki a verset nyomtatásban elolvastam, afféle csinos formajátéknak tartottam, amilyent naponta többet lehet gyártani, fogadásból, puszta időtöltésből.” (Kosztolányi Dezső: Kortársak. szerk. Illyés Gyula. Nyugat, Budapest, 1940, 32.)

Ebben a mondatban pedig címszavunk szinonimái: program, szórakozás. „Azt hittem, az írás játék nekem s most tudom, hogy nehéz, felelősségteljes munka, valószínűleg sokkal könnyebb és kellemesebb időtöltést is lehetne találni az életbe.” (Kassák Lajos: Egy ember élete. Dante Könyvkiadó, Budapest, 1931, 187.)

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra