megöleli(k) egymást

2011. 02. 01.

Ezt olvashatni az MTI egyik hírfényképének szövegaláírásában:
„A 3. helyen kiemelt szerb Novak DJOKOVIC (b) és az 5. helyen kiemelt brit Andy MURRAY megöleli egymást, miután Djokovic 6:4, 6:2, 6:3 arányban győzött Murray ellen az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében Melbourne-ben 2011. január 30-án. (MTI/EPA/David Crosling)”
Problémám: bár szépirodalmi fordulat gyanánt Vajda Jánosnál a „felhő űzi egymást” föllelhető, mégis, az MTI szövegében a „megöleli egymást” az általános nyelvi tapasztalataimnak ellentmond. Számomra itt a többes számú „megölelik egymást” volna csak elfogadható, mivel két személyt néven nevezünk, így ez „a két ember megöleli egymást” fordulattal nem azonos.
Sajnos, az általam ismert nyelvtani „szabálykönyvek” nem említenek olyan példákat, amelyekben két külön megnevezett személy cselekvéséhez kapcsolódik a kölcsönös névmás (mint az MTI szövegében).
Tudna-e referenciát példamondatokkal idézni a kérdéses probléma megválaszolására?

Az egymás kölcsönös névmással foglalkozó fejezetek nem térnek ki a mondatbeli egyeztetésre. Csak egy helyen találtam utalást arra, hogy a halmozott egyes számú alanyok mellett általában egyes számú állítmány van (alaki egyeztetés), az értelmi egyeztetés gyakori, ha az összetett állítmány névszói része kölcsönösséget kifejező névszó: a kék és a zöld nem illenek egymáshoz (Keszler Borbála szerk., Magyar grammatika, Nemzeti, 2000, 404. o.).
A kérdezett mondatban viszont igei állítmányunk van, így tovább kell keresni a választ. A fenti fejezet példái alapján az egyes számú alak a használatos (alaki egyeztetés), de néha lehet többes számú is az állítmány (értelmi egyeztetés).

A kérdezett szókapcsolatról: A Magyar Nemzeti Szövegtárban 28 olyan mondatot találtam, amelyben a megölel + egymás szókapcsolat szerepel (az ige ragozott alakjaival). Ebből 7 olyan, amelyben egyes számú az állítmány, az alany pedig két egyes számú: „Megszólalt ellenben Puskás felesége, aki élete talán legszebb, mindenesetre felejthetetlen pillanatának nevezte, amikor férje és Alfredo di Stefano megölelte egymást a kórházban.” Néhány mondatban akkor is egyes számú az állítmány, ha a kettő számnév áll a mondatban (két ember, emiatt egyes számú az ige: „Mikor az osztrák kancellár befejezte nyilatkozatát, a két politikus megölelte egymást.”)

A fennmaradó 21 mondat nagy részében a többes számú alany miatt többes számú az állítmány. (A városlakók azóta gyakran hallják a furcsa dobszót, és összenéznek, megölelik egymást.) Elvétve olyat is találtam, amelyben a két egyes számú alany mellett van többes számú állítmány: „Baltazár és Szigfrid megölelték egymást.” (Lázár Ervin meséjében.)
Összefoglalva: az Ön által kifogásolt mondatban az egyes számú állítmány használata megfelel a szokásoknak.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra