katonai alakulatok neve

2011. 02. 03.

Kérdésem a Magyar Néphadsereg alakulatai nevének helyesírásával kapcsolatos. Rövidítésük esetében kell-e pont a számok után? Pl.: MN 160 Általános Műszaki Dandár (MN 7560). Illetve a műszaki-építő alakulat kötőjellel írandó-e?

A sorszámnevek után pontot szokás tenni. Ha a kérdezett szám azt jelenti, hogy a Magyar Néphadsereg 160. Általános Műszaki Dandárja, akkor a rövidítésben is szerepelnie kell.

A műszaki + építő szókapcsolat írásának eldöntéséhez kollégáim segítségét vettem igénybe: „A Magyar Néphadsereg megnevezést és a kérdésben szereplő alakulat megnevezését már nem használjuk, a rendszerváltozás óta Magyar Honvédség (MH) a neve, és egészen más a honvédség szerkezete. A régi, MN-beli rendszerben volt egy olyan alakulattípus, ahová az általános sorkötelezettség okán olyan fiatalokat hívtak be, akik szakmunkásvizsgával rendelkeztek, illetve képzettség nélküli (segédmunkára alkalmas) fiatalok voltak, és őket ennél a bizonyos alakulatnál a hathetes alapkiképzés után külön laktanyákban (esetleg harcoló alakulat mellett külön alegységként) elhelyezve építőipari munkavégzésre vettek igénybe. Ezeket hívták műszaki-építő alakulatoknak. Tehát ezek nem a régi Magyar Néphadsereg harcoló alakulataihoz tartozó műszaki katonák voltak, hanem sima, építőipari munkákat végeztek. A harcoló alakulatoknál lévő műszaki katonák feladata a harcoló alegységek műszaki kiszolgálása (pl. hídépítés), míg a műszaki-építő alakulatok alkalmatlanok voltak ilyen munkákra, hisz nem is kaptak ilyen kiképzést, laktanyaépületek építésére, körletek felújítására használták őket. Így a műszaki-építők a harcoló egységektől teljesen elkülönültek, nem a hadrendben lévő műszakiaknak voltak a részei. Ezek alapján én a kötőjeles írást látom indokoltnak (műszaki-építő alakulat).”
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra