műszaki szótár

2011. 02. 06.

Egy műszaki (konkrétan autós) kiadványt korrektúráznék, de nem találok szakszótárt hozzá. Hogy csak egy példát említsek: bordás tengely szerepel az Akadémia és az Ozirisz helyesírási szótárban. Az egyetemi jegyzetek döntő többségében egybeírva találjuk, a szakirodalom is legtöbbször egybeírja. Az interneten lévő „szótárak” is kétféle módon közlik, sőt olyan is volt (magyar-angol szótár), ahol mindkét verzió szerepel, nagyjából úgy megkülönböztetve a fogalmakat, mint az OH 796. oldalán a hátsótengely és a hátsó tengely kifejezésnél.
Nagyon örülnék, ha Ön vagy valamelyik kollégája tudna ajánlani egy megbízható autós/műszaki szótárt.

A szaknyelvi helyesírás és általában a helyesírás között vannak eltérések. A szaknyelvi kifejezések, szavak írását a szaknyelvi helyesírási szótárak tartalmazzák. A műszaki területre vonatkozik a Műszaki helyesírási szótár (Budapest, 1990. Műszaki Könyvkiadó), és könyvtárakban, antikváriumokban beszerezhető. Ennek híján a mérvadó helyesírási szótárak jól használhatók, sok műszaki szót tartalmaz pl. az OH.
Vitás esetekben érdemes az egyik írásmód mellett dönteni, és azt a köteten belül következetesen alkalmazni. Ha túl sok az eltérés a különböző szótárak között, akkor egy jegyzetben érdemes rögzíteni, hogy melyik kiadvány helyesírási javaslatai alapján dolgoztak.

Javaslom a http://www.jarmuszotar.hu/ megtekintését is.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra