mondatszerkesztés

2011. 02. 07.

Egyik újságban a következő címmel olvasható egy cikk: Orbán Viktor nem a Harry Potter.

Ha ilyen sorba állítjuk a szavakat, ez nem azt jelenti, hogy azt akarjuk hangsúlyozni, miszerint O. V. (nem más!) nem Harry Potter.
Nem lett volna magyarosabb (mivel a hangsúly nem O.V.-on kell legyen), ha így lenne a cím: Nem Harry Potter O.V. (az állítmánynak kell elöl állnia)?

A magyarban gyakori az a mondatszerkezet, melyben valamiről állítunk valamit, vagyis valamely entitásról (topiknak nevezik ezt a részt) állítjuk azt, hogy rendelkezik egy bizonyos tulajdonsággal (ez a komment). A mondat szórendje is ezt követi.
A kérdéses címben is ilyen a szórend, melyet egy hosszabb szövegből (http://www.mno.hu/portal/763991 utolsó bekezdése) emeltek ki címmé. A cím első tagja megnevezi azt, akiről a cikk szólni fog, ez is indokolja, hogy elöl legyen.
Természetesen elképzelhető, hogy az alannyal kezdődő mondatban az alany válik hangsúlyos résszé, mint ahogy Ön értelmezi a mondatot, ezt az intonációval (beszéddallammal) is érzékeltetjük.
A címadás nehézségeiről bővebben olvashat itt: http://korrektor.blog.hu/2009/01/27/belem_vertek_hogy_mindig_az_allitmany_van_elol
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra