kis testű

2011. 02. 10.

Mi a jelentésbeli különbség a „kis testű” és a „kistestű” forma között? Mondhatjuk egy pókra, hogy „kistestű”, vagy az csak „kis testű” lehet?

A válaszhoz abból kell kiindulnunk, hogy a kifejezés alapja a kis test, nagy test jelzős szerkezet, ezeket különírjuk. A szabályzat 108. pontja szerint „Ha két különírt szóból álló minőségjelzős kapcsolat második tagjához -i, -beli, -s, -ú, -ű, -jú, -jű, -nyi képző járul, a különírást általában megtartjuk: bal parti, szomszéd falubeli, piros tetős, fehér virágú, apró szemű, erős bordájú, nagy erejű, kis hordónyi stb.” Ennek értelmében a kis testű, nagy testű különírandó.
Egybeírást általában akkor alkalmazunk, ha a szerkezet egybeírva mást jelent (107. b) pont). Pl. a kis + diák lehet különírva, akkor a termetre vonatkozik, de lehet egybeírva, akkor a jelentése ’fiatal, alsó osztályba járó’.
Néhány kifejezést a kialakult hagyomány alapján írunk egybe – a 107. c) szerint: kisméretű (pedig ezt is külön kellene írni). A kérdezett szókapcsolatokban sem a jelentéskülönbség, sem a hagyományos írásmód nem áll fenn.
Tisztelettel felhívom figyelmét honlapunk adatbázisára, ahol ez a kérdés többször is megtalálható:
kis testű, nagy testű

német juhászkutya, kis testű, közepes testű, nagy testű, óriás testű

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra