rendezvénynév

2011. 02. 11.

Harmadszor is megrendezik a Soproni Aerobiknapot és maratont. – Szerintem több helyesírási hiba van ebben a mondatban (l. a rendezvény kezdőbetűi, egybeírás, toldalékolás). Hogy lenne helyes ez a cím?

A rendezvények, programok, versenyek nevét általában kisbetűvel írjuk, pl. országos középiskolai tanulmányi verseny, de egy egyedi verseny konkrét megnevezésekor az egész elnevezés első tagját, ill. tulajdonnévi tagjait nagy kezdőbetűvel írjuk, a többit kicsivel, pl. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny.
A gyakorlat persze ingadozást mutat, hiszen látunk másféleképpen leírt rendezvényneveket is, pl.: Egyetemi anyanyelvi napok, Nyelvek európai napja, Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny stb. Ezeknél a neveknél az intézményi háttér is szerepet játszhat (ezért kezdjük őket nagybetűvel), de ezt a szabályt sokszor nem tartják be (vö. OH. 139-140.o.).
Esetünkben – ha intézményi háttér pl. Sopron város Önkormányzata vagy a helyi sportintézmény stb. áll a rendezvény mögött – a ‘Soproni aerobiknap és maraton’ formát javaslom.
Munkatársaink korábban már adtak ehhez hasonló válaszokat, ezek adatbázisunkban is megtalálhatók. Pl. http://www.e-nyelv.hu/2010-11-05/versenyek-rendezvenyek-nevenek-helyesirasa/.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra