„Segíthetek?”-munkatárs, high-tech munkatárs

2011. 02. 16.

Hogyan írjuk azt a nem túl szerencsés munkaköri megnevezést, ami nem a tényleges feladatkörből kerül levezetésre, hanem egy fantázianévre épül. Pl. „Segíthetek” munkatárs, vagy high-tech munkatárs



A „Segíthetek?”-munkatárs esetében tudomásom szerint nincs olyan helyesírási szabálypont, amely ezt a jelenséget írná le (vagyis olyan összetett szavakat, amelyeknek egy mondat az előtagja) csak analógiát kereshetünk. A Osiris Helyesírás a képzőszerű utótagoknak több szóból álló szerkezetekhez való kapcsolódásáról a következőket írja: „Alternatív megoldás lehet az, hogy a szerkezeteket idézőjelbe tesszük, így őrizve meg az írásképben az összetartozásukat, s ekkor az utótag kötőjeles kapcsolódású: „Péter bácsi”-féle, „Váci utca”-fajta, „Nagy Indiánkönyv”-forma, „alany-állítmányi viszony”-szerű, „angol-magyar szótár”-szerű.” (125. oldal) Ennek alapján a következő írásmódot javaslom: „Segíthetek?”-munkatárs. Esetleg az idézőjel nélküli írásmód is elfogadható, a kötőjel használata azonban célszerű az összetartozás jelölése miatt. Mivel kérdő mondatról van szó, a kérdőjel kitételét feltétlenül javaslom.
Ha egy idegen írásmódú szóalak eleve tartalmaz kötőjelet, az összetételi utótagot célszerű különírni (Osiris Helyesírás 137. oldal). Ennek alapján: high-tech munkatárs.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra