tűrésez 2.

2011. 03. 03.

Ez egy műszaki fogalomhoz, a tűréshez tartozó szó. Nyomára lehet bukkanni a Műszaki lexikonban.
A tűrés a gyártási méretszóródás megengedett nagysága. Ami még elfogadható, megfelelő, használható, eltűrhető. A gépgyártásnál kiemelkedően fontos szerepe van (századmilliméterekről vagy még kisebb értékekről van szó).

Honlapunk olvasóitól kaptuk a kiegészítést:
A tűrés a műszaki nyelvben is használatos, ’(fém)alkatrészek tervezett, megszabott és valóságos, kész méretei közötti különbségnek megengedett nagysága, pl. átvételi, illesztési tűrés; negatív, pozitív tűrés’.

A tűrés magában foglalja a mérési hibát is. A tűrésezés a tűrések előírása, megszabása, azaz a megengedett méretszóródás határainak előírása. Aki ezt a munkát végzi (tervezőmérnök, esetleg technikus), az TŰRÉSEZ. Lehet, hogy pl. a gépalkatrészt nem ő tervezte, de a tűrésezést bonyolult gyártmányoknál akár egy külön munkatárs is végezheti.
Tűrésezett méretnél meg van adva a tűrés (mennyivel térhet el a névleges mérettől). Tűrésezetlen méretnél nincs megadva megengedett eltérés, mert nem fontos a méret.

A gépiparban kulcskérdés. Alapeset: egy csap (gömbölyű rúdvég) belemegy-e a részére készített lyukba, furatba vagy nem lesz-e túlságosan laza, nem lötyög-e.

Ez az egész nemzetközi (ISO) szabványosított rendszerbe van foglalva, betűvel és számmal jelölik, így a hozzáértők bárhol a világon értelmezni tudják, hogy pl. a H8 egy-egy esetben mekkora értéket jelent.

A műszaki helyesírási szótár sok szót hoz: tűrésérték, TŰRÉSEZÉS, tűrésnagyság, tűréssel illeszkedő felület, tűrési rendszer, tűréshatár, tűrési egység,  tűrésmegadás stb.

Más nyelvek is ezt az alapszót használják (pl. eTolarenz).

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra