Wekerle-telep vs. Wekerletelep

2011. 03. 03.

Kispest Wekerle Sándorról elnevezett városrészében lakom, amely nevének háromféle írásmódja is járatos:
1. Wekerle-telep
2. Wekerle telep
3. Wekerletelep.

A Széchenyi-díj írásához hasonlóan én a Wekerle-telep írásmódot tartom helyesnek.
Sajnos a Wekerletelep írásmód is sok helyen, még a kihelyezett hivatalos utcanév táblákon is megjelenik. Ez a változat számomra nagyon idegen, hiszen itt egy személynév és egy főnév egybeírása történik. Melyik a helyes írásmód?

A kérdezett név írása mindhárom változatban előfordul. A különírt forma ez esetben nem szabályos, a kérdés igazából az, hogy egybe- vagy kötőjelesen írjuk-e a telep, városrész nevét.
Nemcsak a helyiek névhasználatban van azonban meg az eltérés, hanem a két mérvadó helyesírási szótárban is. A Magyar helyesírási szótárban egybeírva (Wekerletelep), az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében kötőjelesen találjuk: Wekerle-telep.

Egyértelmű, hogy a tulajdonnév és köznév kapcsolatában kötőjeles írásmódot alkalmazunk, a Wekerle névvel pl. a Wekerle-kormány, -kabinet a megfelelő. Ez indokolja a Wekerle Sándor által létrehozott telep nevének ilyen formájú írását is.

A földrajzi nevek között azonban találunk olyanokat is, amelyek személynév és földrajzi közszó kapcsolatából állnak, pl. Albertfalva. Az is megfigyelhető, hogy ha egy egyébként kötőjeles kifejezés egy település(rész) nevévé válik, akkor az egybeírást alkalmazzuk. Így jön létre a Wekerletelep írásmód.

E kettőnek a „versenyét” nem a mi tisztünk eldönteni, hivatalos állásfoglalást kérhetnek a földrajzi nevekkel foglalkozó bizottságtól, a Nyelvtudományi Intézettől, illetve a közösség megállapodása is lehet az írásmód.
A kérdésről részletesebben is olvashat a telep honlapján, Grétsy László válaszához további megjegyzésem nincs. http://www.wekerle.hu/node/413
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra