megnevezés váltogatása receptekben
2011. 03. 07.Hibának róható fel, ha mondjuk egy gasztromagazinban a receptleírásoknál többféle megnevezése szerepel ugyanannak a hozzávalónak/eszköznek? Például teáskanál, kávéskanál a kiskanál megnevezéseként, illetve krumpli és burgonya.
A recepteknél a hozzávalók mibenléte és mennyisége egyaránt fontos, és a megfogalmazás ennek egyértelműségét nem veszélyeztetheti (a só pl. nagy mennyiségben ártalmas is lehet, muszáj kizárni tehát a félreértést). Ha erre tekintettel vagyunk, akkor többféle változat is elfogadható lehet, így a krumpli és a burgonya felcserélhető lehet egymással (a burgonya hivatalosabb stílusú, a krumpli köznyelvibb). A teáskanál, kávéskanál és kiskanál viszont már esetleg félreértésre adhat alkalmat, tehát ha egy receptben ezeket váltogatni akarják, akkor hasznos lehet tisztázni pl. az első előforduláskor, hogy a többi név is ugyanazt takarja, vagy pedig mindvégig ugyanannál a (jól megválasztott) megnevezésnél maradni.A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.