Nőnapi bugyi

2011. 03. 08. 2 hozzászólás

A nemzetközi nőnap alkalmából készült írásunkkal köszöntjük a nőket – és a férfiakat… a Kalandozás a fehérneműk világában 1. rész

Korábban elég volt, ha a hölgyek egy csábos mozdulattal megvillantották az alsószoknyát, később már a csipkés kombinét kellett felhajtani. Ma viszont az urak jól teszik, ha felkötik a (boxer)nadrágjukat, hiszen a csábítók eszköztára például a stringgel és a hipsterrel bővült, vagyis inkább szűkült napjainkra.

Ha elnevezés alapján próbálnak fehérneműt választani, még mindig a férfiaknak van könnyebb dolga. A férfi alsók, alsónadrágok kategóriáján belül az egyetlen, igazán széles körben használt megkülönböztető elnevezés a boxer, amely a hosszabb szárú, gumis derekú „kisnadrágot” jelöli. A neve az ökölvívás világából származik: itt a sportolóknak olyan nadrágra volt szükségük, amelyben a lábuk és a csípőjük szabadon mozoghatott. A gumis derekú edzőnadrág az 1920-as években jött divatba, a boxer elnevezés pedig a negyvenes években vált elterjedtté.

Az igazán jól öltözött férfiak az ing alatt még mindig viselnek atlétát vagy alsóinget, melyek mindegyike készülhet akár trikóból is. Bár a trikó, melyen ma a köznyelvben inkább pólót, felsőtesten viselhető fehérneműt értünk, eredetileg finom gépi kötéssel készült, rugalmas textilanyagot jelent. Az atlétán főleg a vállas ingként emlegetett, ujjatlan, gomb nélküli felsőrészt értjük, még az alsóing ugyanennek a ruhadarabnak a – mai divat szerint – rövid ujjú változata.

Hideg időben az urak jégeralsót is húzhatnak, ez hosszú szárú, egészen bokáig érő alsónadrág. A nevét Gustav Jäger német természettudósról kapta, aki 1880-ban természetes, nedvszívó anyagok viselését ajánlotta egészségvédelem céljából.

A női alsóruhák elnevezései körül már sokkal nagyobb a zűrzavar. A mostanában szemérmesen csak női alsóként emlegetett bugyiból ma már sokféle szabású, formájú és funkciójú darabot készítenek. A legismertebb elnevezés talán a tanga, „a láthatatlan bugyi”, amelyhez hasonlót mostanában string néven is forgalmaznak. A „string” angol szó jelentése ’háló’, ’fonál’, így a név valószínűleg a ruhadarabot alkotó, vékony pántokra utal. Ennél kicsit szemérmesebb ruhadarab slip, a testhezálló, szár nélküli, rövid alsónadrág. A francia bugyi, vagyis a french panty tulajdonképpen a boxeralsó női változata: testhez simuló, száras, a comb felső részét is takaró kisnadrágot értünk alatta. Az alacsonyan szabott farmerek kedvelőinek pedig ott a hipster, vagyis a csípőbugyi. Aki alakfromálásra is vágyik, az pedig húzhat corseletet, vagyis csípőszorítót, alul nyitott, feneket és csípőt leszorító fehérneműt.

Bár nőnapon általában már tavaszi szelek fújnak, fázósabbaknak elkel a trikó, a kombiné. De mit is kombinál az, aki ezt a hosszú derekú, többnyire vállpántos alsóneműt viseli? A válaszért egészen a 19. századi Angliáig kell menni. Az első „combination” ugyanis itt készült: a kislányok kényelmetlen, mellénykéből és bugyogóból álló fehérneműjét egyszerűsítették akkor még száras „ingbugyivá”. Később a kombinációba belevegyült az alsószoknya is, így megszületett a francia szóval combinaison-juponként emlegetett, alul kiszélesedő, szárak nélküli ruhadarab. Hozzánk ez az elnevezés a bécsi piacokról érkezett – kissé torzított formában. Hasonló kombináció egyébként a body is: ez az alsóinget és a bugyit egyesítő, teljes felsőtestet takaró ruhadarab. Szintén „kettő az egyben” darab a bustier, a trikót és melltartót egyesítő, melltartókosárral szabott, köldököt szabadon hagyó alsóruha.

Amióta a nők a fűzőt melltartóra cserélték, ezen a területen is egyre-másra jelennek meg az újabb találmányok. A legismertebb ezek közül a push-up (az angol kifejezés jelentése ’felnyomó’), amely arra utal, hogy a fehérnemű szabása megemeli, összébb szorítja a mellet. Aki azt szeretné elkerülni, hogy a melltartó pántja kivillanjon, bandeau-t választhat, vagyis pánt nélküli, de kosaras melltartót. De akinek továbbra is szoros fűző hiányzik, corsage néven viselhet hasonló, merevítős, akár csípőig is elérő darabot.

A mai kor fehérneműje tehát már nem csak véd és melegít, hanem megemel, formáz, eltakar vagy éppen megmutat. Csak egy aprósággal lehet vigasztalni azokat, akik belefáradtak a válogatásba: legyen az apró csipkés french panty vagy szoros corsage: egy igazán szerelmes pillantás mindkettő viselőjét gyönyörűnek látja.

Tóth Enikő és Dede Éva

2 hozzászólás

#1 szi 2011.03.13.17:25:42

Ilyen fülledt erotikus írásokat szeretnénk olvasni a kombinétokról és a tangákról (amelyeket tamgáknak is mondanak egyesek, holott…)Tetszenek a szómagyarítóra vonatkozó utalások, a tanga magyarul igen erotikus hangzású…

#2 bogyó 2011.03.19.10:19:27

Mikor jön a következő? Azt írták, 1. rész.. Várom a következőt!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra