Nyelvi profilalkotás és online cselekedetek

2011. 03. 14. nincs hozzászólás

A Gutenberg-galaxistól a Google-galaxisig című, az ELTE és a KJF által közösen szervezett előadás-sorozatban negyedikként Nagy Levente (OFFI) és Dede Éva (ELTE) adott elő.

Előbb Nagy Levente előadását hallottuk, Nyelvi profilalkotás blogbejegyzések alapján címmel. Az előadó felhívta figyelmünket arra, hogy tévedés az, hogy valaki a világhálón anonim módon tud létezni, nyelvi cselekedeteket végrehajtani – írott szövegeink alapján igenis nyomon követhetőek vagyunk. Mégpedig az igazságügyi nyelvészet módszerei segítségével. Magyarországon Nagy Ferenc kriminalisztikai nyelvészete óta viszonylag kevesen foglalkoznak e területtel, ezzel szemben a nemzetközi szakirodalom jelentős előrehaladást mutat (kulcsszó: forensic linguistics). A nyelvész szakértői véleményt a bűnügyi nyelvészet használja, nyelvi bizonyítékként, illetve nyelvi bűncselekmények (a beszédaktus-elméletből ismert fenyegetés, megvesztegetés, zsarolás, felbujtás, szexuális szolgáltatás igénybevétele, zaklatás, gyűlöletbeszéd beszédaktusok) felderítésekor. Nyelvi bűncselekmények már az interneten is felbukkannak, ilyen például a felhasználónevekkel való visszaélés, az e-mailes fenyegetés-zaklatás, a feltört honlapokra vagy közösségi oldalakra való üzenetküldés, a más nevében történő csetelés. Ezek felderítésére szolgál a szerzőazonosítás, amely az alkalmazott nyelvészet egyik területének tekinthető igazságügyi nyelvészet feladata. A szerzőségvizsgálatot az irodalomtörténet szerzőazonosításra, a szerzőijog-védők plágiumfelfedésre, az igazságügyi stilisztika pedig igazságügyi-nyomozati célra használja. Módszere a nyelvi profilalkotás (akárcsak az igazságügyi pszichológiában a pszichológiai profilalkotás), idiolektusszerű nyelvi jegyek feltárásával végzik. Nagy Levente előadását egy gyors profilalkotással zárta: egy blogírót azonosított a szövegeinek helyesírási, szóhasználati és sajátos szószerkezet-használati jellegzetességei alapján.

Bódi Zoltán az előadáshoz fűzött (tréfás) megjegyzésében felvetette, kérdéses, vajon mikor jelenik meg a televízióban a Helyszínelőkhöz hasonló kriminalisztikai nyelvészeti filmsorozat.

Az első előadáshoz kapcsolódott Dede Éva Online cselekedetek pszichológiája. Az internetpedagógia kérdései című bemutatója. A sok érdekes példával szemléltetett előadás két szempontból, a pszichológia és a pedagógia felől közelített az online cselekedetekhez. Az internet egyes vélekedések szerint „átok” (az internettel szemben leggyakrabban felvetett ellenérvek: az ember az internetes világ foglya, egészségügyi és lelki sérüléseket okoz, veszélyes az internetes bűnözés), mások szerint „áldás” (az internet a legnagyobb információhordozó, lehetőséget ad az emberi személyiség kiteljesedésére, ismertséget és elismertséget jelenthet, kényelmes, minden visszakereshető – még a múltunk is, takarékos). Dede Éva részletesen beszélt a netes bűncselekményekről, a magánélet, az intim szféra védelméről, illetve a hackerekről. A hacker motivációja a feltörő-betörő cselekményre lehet anyagi jellegű, de pszichológiai hátterű is: a sikeres elektronikus behatolás győzelmet, az egyén mindenhatóságát, a vonatkoztatási csoportban ismertséget és elismertséget jelenthet. Az agresszió olyan támadó viselkedés, amelynek célja a károkozás, a másik megsértése, megbántása. Az internetes agresszió okozhat anyagi (bankszámla feltörése) és személyes-lelki károkat (levéltitok, névvel való visszaélés, zaklatás, kukkolás, személy kicsúfolása, hitelrontás). Nyelvi jellegű internetes agresszió az ún. beszólás, az internetmobbing, a szekálás, a bullying. Dede Éva felhívta a figyelmet arra, hogy az anonimitás erőteljesebb agresszív cselekedetekre sarkall. Az internet új szocializációs színtér, amelyre a(z internet)pedagógiának, az iskolának is fel kell készülnie.

Éppen ez az utolsó gondolatmenet vetett fel számtalan kérdést a hallgatóságban, a két előadást élénk vita-beszélgetés követte.

Az előadás-sorozat következő előadója Andok Mónika lesz (előadásának kivonata), március 16-án 16 órakor a megszokott helyszínen (Múzeum körút 4/A 428. terem).

 

vesz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra