írásjelhalmozás

2011. 03. 22.

Hiba-e ha valaki az alábbi módon használja az idézőjelet. NINCS HALÁL”?.!”
Azt kifejezve, hogy a kijelentés megítélését, az olvasóra van bízva?

Irodalmi vagy más alkotó céllal, egyedi jelleggel lehet nem szokványos módon használni az írásjeleket, csak érdemes szem előtt tartani, hogy az olvasó, a befogadó is ugyanarra gondoljon, mint amit az író kifejezni szándékozott, ehhez pedig érdemes az eredeti funkciót is figyelembe venni (az idézőjelet például nemigen használják ilyen céllal).

Elképzelhető a puszta írásjelhalmozás is, hiszen a kérdőjel és a felkiáltójel együttese már most is közismert. A vagy-vagy viszonyra gyakran a ferde vonallal utalnak. A halmazokat, amelynek elemei közül tetszőlegesen lehet választani, olykor folyó szövegekben is kapcsos zárójelek közt adják meg: {}, bár általános célú szövegben ez szokatlan, így gömbölyű zárójelet is tehetünk helyette. Így többek közt az alábbiak képzelhetők el:
NINCS HALÁL?.!
NINCS HALÁL?/./!
NINCS HALÁL{?/./!}
NINCS HALÁL(?/./!)
és minden más olyan lehetőség, amelyeknél joggal feltételezhetjük, hogy a konkrét olvasóközönség megérti és jól érti az adott megfogalmazást, és a lehető legkevésbé hat számukra zavaróan. Ehhez érdemes esetleg mások véleményét is kikérni, mennyire érthető számukra ez vagy az a megoldás. Mindez azonban már nem a helyesírás, hanem az azon túlmutató alkotó tevékenység körébe tartozik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra