e-könyv-olvasó

2011. 03. 25.

Növekszik az e-könyveket olvasók száma. Az lenne a kérdésem, hogy a készüléket, amivel olvasnak, hogy kell írni. E-könyvolvasó?
És aki olvas? E-könyv-olvasó? vagy másként?
Kérem, válaszoljon erre a két kérdésre, mert jelenleg igen nagy a káosz a helyesírásukban.

Ha egy szóalakban azért van kötőjel, mert az összetétel első tagja tulajdonnév, betű, rövidítés vagy betűszó, akkor ez a kötőjel megmarad akkor is, ha a kiindulási alakhoz újabb összetételi tag járul. Az Osiris Kiadónál megjelent Helyesírás c. kötetben ilyen példákat találunk: Davis-kupa-döntő, Oscar-díj-átadás, A-vitamin-hiány, X-kromoszóma-rendellenesség, CD-ROM-olvasó, Matáv-számla-kiegyenlítés, PB-gáz-palack, DK-Ázsia-kutató, fszla.-kivonat-sorszámozás stb. (főleg a 131. és 135. oldalon, ill. a szótári részben). A kötőjel elhagyása nem pusztán helytelen, de értelemzavaró is lehet, hiszen pl. a kerülendő „A-vitaminhiány” alak azt sugallaná, mintha az „A” a vitaminhiányt határozná meg közelebbről, holott ez a betű a vitamint azonosítja.

Az írás sajnos nem tud különbséget tenni aközött, hogy az olvasóról mint készülékről vagy az olvasóról mint személyről beszélünk: mindkettő írásmódja „e-könyv-olvasó”. Lehet, hogy később majd elterjed a kiejtésben egy másfajta megfogalmazás vagy valamiféle körülírás, és akkor ezt természetesen írásban is tükrözhetjük.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra