autós gyorsasági világbajnokság

2011. 03. 26.

Indul a Forma-1-es szezon, de nálam már az első futam előtt problémák akadtak. Fennakadtam „az autós gyorsasági világbajnokság” kifejezésen. Véleményem szerint, helyesen, az „autósgyorsasági-világbajnokság” vagy „gyorsaságiautós-világbajnokság” volna a megfelelő. Szeretném tudni, hogy melyik a helyes alak.

A szabályzat 138. pontja megjegyzi: „Az egyébként szabályos, de túlzottan hosszú összetett szavak szerkezetes megoldással elkerülhetők: tervezőiroda-vezető = a tervezőiroda vezetője, gépkocsivezető-tanfolyam = gépkocsi-vezetői tanfolyam.”
Az eredeti alak épp egy ilyen szerkezetes megoldásnak a példája lehet, és átfogalmazása csak akkor lenne szükséges, ha nem megfelelően tükrözné a kívánt jelentést. (Az eredeti alak első két különírt tagja egyébként is melléknév, így ez lehetővé teszi a jelzős szerkezetek alkalmazását a főnévi összetételek halmozása helyett.)

Amennyire én látom, ezt használják elterjedten, s ha nincs valami súlyos értelmi vagy nyelvhelyességi probléma vele, akkor nem kell átfogalmazni, elég annyit kitűzni, hogy ezt helyesen rögzítsük. Megítélésem szerint az „autós gyorsasági világbajnokság” jól adja vissza a fogalmat.

Ha mégis szükséges lenne átfogalmazni, akkor az összetétel belsejében álló melléknevekből főneveket kéne képezni, és az „autógyorsasági világbajnokság” vagy „autós gyorsaság-világbajnokság” formákat lehetne elképzelni; az „autógyorsaság-világbajnokság” talán kissé sután hangozna. (Jelző és jelzett szó kapcsolatába nem teszünk kötőjelet, összetételeket viszont elsősorban főnevekkel képezünk, ezért nem működnek a felvetett javaslatok.) Ilyenkor azt is mérlegelni kell, melyik az a jelző, amelyik szorosabban tartozik a jelzett szóhoz, amelyik esetleg állandósult kapcsolatot alkot vele (pl. „régi általános iskola” helyett nem mondhatjuk, hogy „általános régi iskola”). A világbajnokság fogalmához szerintem szorosabban tartozik hozzá, hogy gyorsasági (számos más bajnokság is a gyorsaságot méri), mint az, hogy autókkal történik: ez utóbbi másodlagos (pl. motorokkal is lehet versenyezni). Emiatt a „gyorsasági autó-világbajnokság” változatot nem tartanám szerencsésnek.

Mindezeket azonban inkább csak gondolatkísérletként és a helyesírás áttekintése végett vetettem föl: számomra megfelelőnek tűnik az eredeti „autós gyorsasági világbajnokság” kifejezés.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra